Отидете към основна версия

14 486 66

Турция прогони израелски кораб

  • турция-
  • израел-
  • газ-
  • кипър-
  • средиземно море

Два израелски бойни самолета са прелетели над турски кораб, който на същото място проучвал за природен газ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелски проучвателен кораб, извършващ дейности в район, визиран в меморандума между Турция и Либия, е бил прогонен с намесата на турска фрегата, патрулираща край Кипър, съобщава тази сутрин турският в. "Карар" в публикация, озаглавена "Студена война в Средиземно море".

Израелски и гръцки медии пък съобщават, че два израелски бойни самолета са прелетели над турски кораб, който на същото място проучвал за природен газ, добавя "Карар".

"Напрежението около сондажите в Средиземноморието се засилва. Турция, която подписа с Либия споразумения както за морските пространства, така и за военно сътрудничество, не стои безмълвна в лицето на свършени факти", коментира изданието.

Вестникът допълва, че ръководството в Тел Авив е потвърдило за намесата на турската фрегата, с която израелският кораб "Бат Галим" е бил отдалечен от района. Същевременно обаче Израел предприел действия, които още повече ще засилят напрежението, пише "Карар".

Според сведения в израелския и гръцкия печат два израелски бойни самолета са били изпратени при турския кораб "Явуз", извършващ сондажни дейности в открити води при Кипър, и са прелетели на ниска височина над кораба. В отговор Турция е увеличила патрулите на фрегатите си във водите край Северен Кипър.

"Турска сила", пише в заглавие по същия повод и в. "Гюнеш". "Анкара показа, че няма да се примири със свършен факт в Средиземно море и за да защити суверенните си права, впусна в действие военната си мощ", пише вестникът и заключава: "И пиле не може да прехвръкне в района без съгласието на Турция".

По повод на прогонването на израелския кораб от турска фрегата вестникът коментира, че турският флот е казал "стоп" на "окупаторския план на Израел, опитващ се заедно с кипърската гръцка част да присвои природните ресурси в района".

Анкара и Севернокипърската турска република същевременно са подписали двустранно споразумение за сигурност с гриф "спешно", според което в района на военното летище Гечиткале в Северен Кипър са изпратени турски безпилотни самолети, за да патрулират в района. Когато тези патрули започнат, "Източното Средиземноморие ще попадне под крилата на Турция", отбелязва вестникът.

"Отблъснахме израелски кораб", пише в заглавие и в. "Йени сьоз". Вестникът цитира изказване на кипърския турски министър на икономиката и енергетиката Хасан Тачой, който препоръча на "онези, които искат да изпитат решимостта на Турция, да погледнат историята".

Той посъветва кипърските гърци час по-скоро да се откажат от "стъпките, които ще превърнат както остров Кипър, така и Източното Средиземноморие в буре с барут", посочва още изданието.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: