Last news in Fakti

17 Декември, 2019 13:23 5 026 25

Оферта! Турция предлага на Израел да пренася газ към Европа

  • турция-
  • газ-
  • израел-
  • средиземно море

Продължава борбата за господство в Източното Средиземноморие

Оферта! Турция предлага на Израел да пренася газ към Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Турция е отправила предложение към Израел, което може да извади от строя проекта за Източносредиземноморския газопровод (East Med), пише в. "Джумхуриет", позовавайки се на Анадолската агенция.

Новината беше разпространена от израелското държавно радио. Според сведенията Тел Авив е получил от Анкара предложение за пренос на природен газ към Европа през територията на Турция.

"Докато продължава борбата си за господство в Източното Средиземноморие, Анкара е предприела атака за изваждане от играта на проекта EastMed", отбелязва турският вестник, имайки предвид създалото се в региона напрежение около сондажите за въглеводороди и подписаното между Турция и Либия споразумение за разграничаване на морските пространства.

Източносредиземноморският газопровод е съвместен проект на Гърция, Израел, Италия и Кипър, по който Израел планира от 2025 г. да доставя газ в Европа. Тръбата, дълга 2100 км, следва да доставя газ от находищата край бреговете на Израел до Италия, като се минава през Кипър и Гърция.

Готовността на Анкара да реализира преноса на газ през свои земи е била предадена на високопоставен представител на министерството на енергетиката на Израел, уточнява "Джумхуриет".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 az#ЛибераленКрах

    42 11 Отговор
    Анкара умее да си плете кошничката...
    На фона на това, което правят съседите, нашия Хъбов е направо жалък...
  • 3 КОНТРАТА

    14 7 Отговор

    До коментар #1 от "Разрушителят на фактите":

    Въпросче: за колко шекела даваш те ашладисва равина от синегогата?

    Коментиран от #6

  • 4 Анти милиционер

    17 36 Отговор
    Резняците клекнаха, като видяха големия израелски хур.

    Коментиран от #10, #22

  • 5 Лъжа с опашка

    17 8 Отговор
    Еврейска му работа , уж ким турците са искали .
  • 6 Бесен Язовец

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "КОНТРАТА":

    Преди ти да задаваш въпрос, нямаше да е зле, да отговориш на неговия, понеже изследванията на учените от РАН (руската академия на науките) са доказали, че само тъпаците отговарят на въпроса, с друг въпрос.

    Коментиран от #9

  • 7 Джони Браво

    12 1 Отговор
    И как ще стане тази работа, като въпросният газопровод трябва да мине или през територията на Сирия, или през нейни териториални води? М?

    Коментиран от #11

  • 8 Истина

    29 8 Отговор
    ТУРЦИЯ им затвори всички пътища за тръбопровода с договора Либия ,
  • 9 Бесен Язовец

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    От толкова,, кекс "си почал да развиваш мимикрия и дори не си влизаш никовете от шубе! отговори на,, Контрата"там се крие отговора и на и твоя въпрос от #1!!!
  • 10 българин

    19 8 Отговор

    До коментар #4 от "Анти милиционер":

    Да, не са като нас жилави. Ние не клекнахме за Южен поток,турците клекнаха и сега турците печелят. Ако са предложили на евреите, то е пак да печелят, чрез транзита. Важното е ние да клякаме, на всички им харесва да сме наведени
  • 11 турчина

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Джони Браво":

    И затова ли да мислим???
  • 12 Ххх

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Разрушителят на фактите":

    Много си елементарен бе човече. Вземи завърши детската градина, порасни интелектуално в някаква степен и тогава задавай въпроси. И малко по темата - има държави, които по принцип са по - развити, по богати и по уредени. Да, ако сравняваме в това отношение повечето западни страни и Русия, в повечето западни държави хората живеят по - добре. Но западните общества имат и недостатъци. А специално Щатите - изключително нагло и арогантно поведение спрямо останалите, независимо дали са съюзници или врагове. Естествено, че всеки се стреми да живее в по - богата и уредена държава, така че разсъжденията ти са абсолютно безмислени. Но това, че всеки в лично качество се стреми да живее в по богато и уредено общество и държава, съвсем не значи, от моя гледна точка, че трябва да си затваряме очите за отрицателните страни от поведението на западните държави, съвсем не значи че трябва безропотно да приемаме вредни модели на поведение, които ни се натрапват от същите държави, както и решения, свързани с икономиката ни или отбраната, които в значителна степен ощетяват националните ни интереси под една или друга форма.

    Коментиран от #14, #16, #20

  • 13 1234

    9 25 Отговор
    турчолята са много смешни като видят дебелия коленичат веднага какво ще правят на колене може сами да се досетите

    Коментиран от #19

  • 14 Хасан

    16 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ххх":

    Тия държави които са имали колонии сега живеят добре ..години наред са изпитвали кръвчицата на другите народи ...сега пак си продължават ..

    Коментиран от #15

  • 15 Върховен хищник на джунглата

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Отделно над тях, като напоителен дъжд се изливат едни" напечатани хартийки" с които щедро оперират държава и бизнес , създавайки мощни икономически центрове , и концерни. И няма нужда като нас , колониалните територии, да се издържат от данъци , акцизи , и емигранти.
  • 16 Borislav Popov

    11 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ххх":

    Ти не разтягай тук локуми, а кажи конкретно - Какъв го дирят децата и жените на руските управници в САЩ и в ЕС, защо нещат да живеят, да се учат, да раждат и да въртят бизнес в Рушийката ?
  • 17 манафска работа

    3 3 Отговор
    и псувните срещу евреите? и заплахите срещу евреите? и защитата на мюсюлманите от евреите? празни думи на голям лъжец. стига да получи парите и всичко ок, нали? нито турците сега ще му повярват, камо ли евреите..
  • 18 Хитър е Султанът

    11 8 Отговор
    Той прекрасно знае, че този газопровод по дъното на Средиземно море след сключването на конвенцията с Либия е неосъществим и евреите няма от къде другаде да минат. Сега Моше ще мисли....

    Коментиран от #23

  • 19 От Едирне

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    Питай жена си какво и правя когато съм на колене зад нея. Макя ти също знае хахахс

    Коментиран от #21

  • 20 стоян

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ххх":

    До 12 ком-Един куп глупости и празни приказки си изписал ама отговор -няма =Защо Абрамович си е купил яхта за 800 милиона долара и живее в Лондон -а бедните руснаци пият препарати за вана и одеколон
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 наблюдател

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Хитър е Султанът":

    Ха ха не можело по дъното.Пътят на газопровода минава през пространства които нито са либийски нито турски.Турция може да се споразумява с когото си иска това не значи,че тези договорки имат международна валидност.

    Коментиран от #24

  • 24 Ами ха да минат де

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "наблюдател":

    Как така веднъж договорките нямат международна валидност когато са сключени между Турция и Либия, пък в друг случай, когато са сключени между Гърция и Кипър и Израел имат такава валидност? М? Как става така?
  • 25 Всички тъпанари

    2 0 Отговор
    Първо преди да лъжете погледнете картата кой от кого иска да изнася за Европа .Израел е готов да сътрудничи с турция за газа си към Европа .А не Турция да иска .Тъпанари вижте кой от кого иска транзит на газ .Погледнете картата от къде може да минат тръбите .Турция откажели за транзита значи Израел ще продава на Египет и Йордания.
Новини по държави: