Отидете към основна версия

2 341 11

Екшън Джонсън размаха голямата метла

  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • консервативна партия

Британският премиер планира да отстрани от длъжност една трета от министрите в своето правителство

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Борис Джонсън планира да отстрани от длъжност една трета от министрите в своето правителство, да слее ведомства и да замени държавни служители с външни експерти, пише в. “Сънди таймс”.

Британският премиер ще съсредоточи работата на правителството върху изпълнението на предизборните обещания, дадени на традиционно гласуващите за лейбъристите избиратели в северната и централната част на Англия, които на предсрочния вот подкрепиха консерваторите.

Премиерът в Лондон трябва да запълни постовете на министрите на културата, на Уелс и на околната среда, които бяха освободени, след като Ники Морган напусна политиката, Алън Кернс беше принуден да подаде оставка, а Зак Голдсмит загуби мястото си.

Министерството на Брекзит ще бъде закрито на 31 януари, когато Джонсън е обещал, че Обединеното кралство ще напусне ЕС. Очаква се да бъде създадено министерство на границите и имиграцията, отделно от министерството на вътрешните работи.

“Сънди таймс” твърди, че министерството на енергията и изменението на климата - премахнато от предишния премиер Тереза Мей - ще бъде върнато. Министерствата за международната търговия и на бизнеса ще бъдат слети.

На предсрочните избори преди дни консерваторите на Джонсън спечелиха най-голямото си парламентарно мнозинство от 1987 г. Приоритет на Борис Джонсън е да започне възможно най-бързо постъпките за Брекзит. Очаква се по-мащабна реорганизация на правителството да бъде извършена след излизането от ЕС.

В четвъртък Джонсън ще обяви своята законодателна програма с реч, произнесена от кралица Елизабет II. Още в петък премиерът ще представи сделката си за Брекзит пред Камарата на общините.

Приемането ѝ трябва да завърши след празниците, което да позволи на Европарламента да ратифицира споразумението и да премахне последните пречки за развода между Великобритания и ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: