Отидете към основна версия

7 489 93

Ердоган оспори суверенитета на гръцки острови

  • егейско море-
  • турция-
  • гърция-
  • суверенитет-
  • острови

Анкара ще продължи да защитава интересите си

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган открито постави под въпрос суверенитета на някои безименни гръцки острови в Егейско море, като повтори турската теория за „сивите зони“, изразена за първи път през 90-те години, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

„Тези, които правят планове за спорните острови в Егейско море, трябва да знаят, че брегът не е чист (за тях)“, каза Ердоган в неделя при пускането на новата подводница „Пири Рейс“. Повтаряйки дългогодишните турски аргументи относно спора за морските граници на Турция с Гърция, Ердоган каза, че „никой не трябва да се опитва да ни блокира, да ни залови в собствените ни крайбрежия или да стъпче на нашите икономически права.“ Но той добави, че „Турция няма намерение да започва конфликти с никого без причина или да лишава някого от правата му".

Говорейки за страните, които се противопоставят на меморандума за морските граници на Турция с Либия, главно Египет, Гърция и Израел, Ердоган каза, че „тези, които стоят срещу нас, не познават международното право и законите и нямат милост“. "С шестте подводници, които ще бъдат готови до 2027 г., ще продължим да защитаваме интересите на нашата страна... особено в Средиземноморието", каза Ердоган, цитиран от агенция "Фокус".

Говорейки за военната подкрепа за международно признатото „Правителство на националното съгласие“ (ПНС) със седалище в Триполи, Либия, което участва в гражданската война, Ердоган казва, че Турция ще увеличи тази подкрепа, ако е необходимо, и ще оцени възможностите си във въздуха, сушата и морето.

Турският президент увери публиката си, че няма начин Турция да се откаже от двете споразумения - за морските граници и военната помощ -, които е подписала с Либия. По-рано в неделя министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че "Турция ще подкрепи международно признатото правителство на Либия, докато в Либия не бъдат постигнати мир, стабилност и сигурност."

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: