Отидете към основна версия

3 655 40

Как ще отмъсти Иран на Доналд Тръмп?

  • иран-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Техеран навярно ще продължи с "дребните ужилвания", например като превзема кораби и продължи нападенията срещу обекти на Саудитска Арабия

Снимка: Shutterstock

Убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани радикално наруши равновесието в Близкия изток. Фигурата му бе толкова значима в иранските структури на властта, че политолозите допускат вече реална война между Иран и САЩ, пише руското издание "Взгляд" и се пита "как ще отмъсти Иран" на американския президент Доналд Тръмп.

Създаването на ядрен арсенал обикновено води дотам, че страната, която го притежава, "мистериозно" изчезва от военните планове на САЩ. В момента Щатите действат с всички средства за ескалация на конфликта, за да премине той максимално бързо в открита фаза. Защото до няколко години, дори за година-две, Иран може да се сдобие с "ядрен жокер", което ще означава край на играта по американските правила.

След това Иран ще може спокойно да продължи хибридната война, която води днес със своите противници. За успеха ѝ допринасят и усилията на покойния Сюлеймани, отбелязва електронният вестник.

Като един от възможните сценарии за развитие на тази хибридна война "Взгляд" посочва възможността Иран да затвори Ормузкия проток, жизнено необходим за превоза на близкоизточния петрол. Техеран вече има такъв опит от времето на т. нар. танкерна война с Ирак през 80-те. Днес обаче Иран е укрепнал и може да затвори протока далеч по-сигурно оттогава, твърди онлайн изданието.

Поредният етап от конфронтацията между САЩ и Иран заради убийството на Сюлеймани тласна цените на петрола нагоре с над 3 процента, до 68 долара и повече. По едно време един барел от сорта Брент се търгуваше на Лондонската борса дори над 70 долара, което не се бе случвало от миналата пролет, пише "Росийская газета".

Вбесен от намесата във вътрешните му работи, Техеран обещава да отвърне и е способен да затвори Ормузкия проток, чийто северен бряг е под негов контрол. По данни на управлението за енергийна информация в САЩ (И Ай Ей), през 2018 г. през тази водна артерия са минали близо 21 на сто от всичкия петрол, предлаган на световния пазар. През пролива минават доставките например от Иран, Ирак, Кувейт, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ. Котировките на петрола естествено скочиха заради самата вероятност за затваряне на този маршрут.

Близкоизточните страни разполагат обаче и с други маршрути, тъй че Техеран не би могъл изцяло да затвори световния пазар за петрола от региона. Освен това Иран едва ли би се осмелил да изостри конфронтацията дори не и със САЩ, а със своите съседи и партньори в ОПЕК. Тези страни имат множество разногласия, но евентуално затваряне на протока окончателно ще изолира Иран в региона, обяснява московският официоз.

Малко е вероятно иранските лидери наистина да хвърлят "любимия си коз", който вадят, щом се почувстват застрашени, и да затворят Ормузкия проток, смята ориенталистът Татяна Шмельова.

По думите ѝ Техеран просто блъфира с тази заплаха, тъй като и той превозва оттам собствения си петрол, като заобикаля санкциите на САЩ. "Иран навярно ще продължи с "дребните ужилвания", например като превзема кораби и продължи нападенията срещу обекти на Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив - съюзници на САЩ", прогнозира руският експерт.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Задава ли се голяма война в Близкия изток?

    Иранските ракетни удари по бази на Ирак, в които са разположени американски войници, поставят региона "на ръба на голяма война", смята полит ...
    09.01.2020
    3 581
    36
  • Европа в капана на Тръмп

    Европейците бяха шокирани от неочакваната новина за убийството на иранския генерал Сюлеймани. Те отново се оказаха пасивен наблюдател на спонтанните р ...
    08.01.2020
    3 964
    15
  • Тръмп: Оставаме в Ирак!

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че политиката им в Ирак не се е променила и че американските войски няма да напуснат страната, предаде Франс пр ...
    08.01.2020
    3 663
    30
  • Техеран: Не искаме война, но...

    Иран не цели ескалация на напрежението или война, но ще се защитава при всяка агресия, каза иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от ...
    08.01.2020
    6 521
    18
  • Ответен удар! Иран удари с ракети бази с американски войници (ВИДЕО)

    Американското военно министерство потвърди информациите за ракетен обстрел на Иран по обекти с американски военнослужещи. Според съобщение нападението ...
    08.01.2020
    19 679
    120