Отидете към основна версия

3 209 19

Турция е енергийната база на Запада

  • турски поток-
  • турция-
  • газ-
  • реджеп ердоган

Официалното откриване на газопровода "Турски поток" е сред водещите теми на медиите в южната ни съседка

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Официалното откриване на газопровода "Турски поток" е сред водещите теми на медиите в южната ни съседка.

На церемонията по откриването на газопровода присъстваха президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин, министър-председателят Бойко Борисов, както и президентът на Сърбия Александър Вучич.

"Да ни е честит Турски поток" ("Тюркие"), "("Йени акит"), "След ТАНАП в експлоатация бе въведен и газопроводът Турски поток" ("Акшам"), "Исторически ден за енергетиката" ("Докуз Сютун"), "Историческо откриване" ("Ортадогу"). Това са някои от заглавията на турските вестници, поместени на първите им страници.

На откриването на газопровода "Турски поток", с който се променя балансът в енергетиката, присъстваха Ердоган, Путин, сръбският президент Вучич, както и българският премиер Борисов. Проектът на стойност 11,5 милиарда евро ще може да покрие потребностите от газ на милиони домакинства, отбелязва "Йени шафак".

Реализиран бе историческият проект, с който ще се пренася руски газ през Черно море за Европа и който допринася за увеличаването на стратегическото значение на Турция в сферата на енергетиката, пише "Тюркие".

След като през ноември бе открит европейският участък от Трансанадолския газопровод (ТАНАП), вчера бе открит и газопроводът "Турски поток". С реализирането на тези проекти Турция се превърна в "енергийна база", коментира "Йени акит".

В. "Акшам" също отбелязва, че с откриването на ТАНАП и "Турски поток" се увеличава още повече ролята на Турция в сферата на енергетиката.

"Тюркие" цитира президента Ердоган, който на церемонията по откриването на "Турски поток" заяви, че "този исторически проект ще се превърне в един от най-важните проекти на новото време".

Поставихме подписите си за реализирането на проект, подобен на който досега не е съществувал. Поставихме рекорд. Въпреки многото усилия да се попречи на двустранното сътрудничество (между Русия и Турция), то продължава да се развива, заяви на свой ред руският лидер Путин.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: