Last news in Fakti

10 Януари, 2020 13:18 5 066 39

Атлантически съвет: Спрете да храните руски олигарски с български пари

  • турски поток-
  • газов хъб балкан-
  • газов хъб-
  • газ-
  • газпром

„Балкански поток“ и газов хъб „Балкан“ не отговарят на българските интереси

Атлантически съвет: Спрете да храните руски олигарски с български пари - 1

По повод церемонията по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул и участието на премиера Бойко Борисов в нея, Атлантическият съвет на България още веднъж препотвърждава своята официална Позиция от 2.03.2019 г., в която ясно бе заявено нашето неодобрение към преминаването на газопровода „Турски поток“ през България.

Ние сме категорични в оценката си, че при тези договорени условия с Руската федерация и независимо дали газопровода „Турски поток“, преминаващ през България, е наричан от правителството „Балкански поток“ , „разширение на газопреносната мрежа на България“ или „газов хъб Балкан“, той

не отговаря на интересите на България

Сценарият с измисления „газов хъб“ е поредна издънка на „тройния руски шлем“, който не е икономически, а геополитически проект за многолетен монополен руски енергиен грабеж и изсмукване на български национален доход чрез национално предателство, маскирано като загриженост за диверсификация.

Нашата позиция е основана на аргументи, които правителството досега не обори с неоспорими факти и документи. Ето някои от тях:

1. Българската държавна компания „Булгартрансгаз“ има валиден договор за транзит на газ с руската „Газпром Експорт“ до 2030 година, с валидна клауза „ship or pay“ – транзитирай или плати.

Това означава, че независимо дали се осъществява или не транзит на газ за Турция или друга страна през българска територия, държавата ни има гарантирани над един милиард щатски долара приход в следващите 10 години.

С „Турски поток“ през България

Русия лиши страната ни от приход от един милиард долара,

като българското правителство не възрази и не протестира. Това, че Русия иска да доставя на Турция газ директно през Черно море, заобикаляйки Украйна, не е български проблем и Русия следва да плати на България договорната компенсация.

2. Българското правителство доброволно се съгласи да промени от 1.01.2020 г. точката на доставка за България на руски природен газ, като той вече започна да влиза откъм Турция, а не откъм Румъния.

Защо правителството прие без възражения и искания за компенсации ултиматума /предложението/ на руската страна за промяна на точката за доставка на природен газ за България? Дали защото така на практика България сама „запуши“ „Трансбалканския газопровод“ за транзит към Турция с вече идващ насреща обратен поток руски газ от Турция за България? По този начин правителството безусловно се отказа от гарантиран и договорен приход от транзит на руски природен газ за Турция за над 1.7 милиарда лева.

Това е абсолютно неприемливо!

3. Строителството на „разширението на газопреносната ни система“ се финансира изцяло за сметка на българските данъкоплатци, а по нея ще тече почти 100 % руски газ. Няма икономическа логика българските данъкоплатци да платят за изграждане на газопровода „Турски поток“ през България около 3 милиарда лева, за да се получават през следващите 20 години приходи от транзит отново за около 3 милиарда лева. Така тази инвестиция ще се изплати чак около 2040 г. и едва тогава България ще започне да печели от транзит на газ по „Турски поток“. Това означава, че този капиталов разход е неефективен и нецелесъобразен. При това положение той може да се оцени като

политически мотивиран и изгоден само на Москва

Атлантическият съвет на България вече няколко пъти призова българското правителство и българските народни представители да преустановят незабавно изпълнението на този антибългарски сценарий, който води до окончателно циментиране на енергийната зависимост на България от Руската федерация.

През последните две години АСБ проведе няколко конференции и публични дискусии по тази тема. На тях изтъкнати български енергийни експерти доказваха несъстоятелността и рисковете пред България от реализирането на проектите „Турски поток“ през България и АЕЦ „Белене“.

С публикуването на линкове от сайта на Атлантическият съвет на България като Провал и унижение в Москва и „Руските компании ограбват България, а държавната власт си трае. Защо?".

ние информирахме гражданското общество и посолствата в България на съюзните държави от НАТО и ЕС за проблема с енергийната зависимост, а от там и политическа зависимост на България от Русия.

Но нашите възможности като неправителствена и надпартийна организация на граждани и експерти, са ограничени до тези инструменти.

Нашето „оръжие“ е словото.

Ние информираме, предупреждаваме, призоваваме, предлагаме. Ние не можем да вземаме парламентарни или правителствени решения, защото нито имаме законово право да участваме в политическия живот като организация, нито се стремим към участие в управлението на страната.

Това е работа на политическите партии.

Затова призоваваме партиите много по-активно да защитават обществения интерес и да гарантират енергийната, а от там икономическата и политическата независимост на България. Но за съжаление от парламентарно представените опозиционни партии

цари мълчание

по този стратегически важен въпрос, което означава съгласие с управляващите партии. Извънпарламентарните демократични и патриотични партии също не поставят тази тема в центъра на своята политическа дейност.

Тези констатации не ни дават повод за оптимизъм и отново българските данъкоплатци ще платят и тази сметка. Опасяваме се, че ако и АЕЦ "Белене" започне да се строи, сметката ще я плащат още няколко български поколения. Но тя не е само във финансово изражение, защото независимостта и свободата на България нямат цена!


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЪСИ

    72 9 Отговор
    ГРЪМ ДА ТА УДАРИ ИЗМЕКЯРЧЕ !

    Коментиран от #4

  • 2 hh88

    92 6 Отговор
    Айде поне един от вас да се самозапали в знак на протест де!
    Вие истински атлантици ли сте или лукови глави?

    Коментиран от #3

  • 3 Гошо

    48 5 Отговор

    До коментар #2 от "hh88":

    Абе нещо китаиски ментета са ,никакви оригинални евроатлантици не са
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 серем ви

    37 5 Отговор
    в устите
  • 6 Домакин

    70 6 Отговор
    Проблемът не е, че храним руските, а че ни натрапват да храним и американските ...
  • 7 Българина

    54 5 Отговор
    Тия шпиони на краварите са за затвора, ама няма кой да ги вкара, защото всичките ни управници са краварски подлоги.
  • 8 Пичо

    50 3 Отговор
    При тия един нормален нема!
  • 9 Грую

    36 0 Отговор
    Ами какво да правим, като свърши фасула и вече и собствено производство нямаме?
  • 10 гост

    42 1 Отговор
    Изпълзяват от дупките забравени герои. Мелят глупости, а народа верва.
  • 11 2882

    50 5 Отговор
    Какъв е тоя атлантически гъзолизец
  • 12 Русия

    29 2 Отговор
    като собственик на суровината определя на коя точка да ни я продаде и достави, а не лудите атлантици. Ако не ни харесва - да се оправяме както искаме. Така, че със силния по-кротко и по-благо, както прави Премиера.
  • 13 6то ДС благодаря ви от сърце

    27 4 Отговор
    атлантически разпоретини.
  • 14 ПЕНКО

    35 1 Отговор
    СОЛМОНЕЛ ПСИХИ И КРАДЛАТА -СА КОПИЕ НА "ОБСЕРВАТОРИЯТА " В ЛОНДОН !!! ДА СИ СПОМНИМ -НАПАЛМАДЖИЯТА ОТ ВИЕТНАМ -ПРЕЧУКАЛ ЮЖЕН ПОТОК И ПОГРЕБАН КАТО ГЕРОЙ НА САЩ !!!!!!!
  • 15 Един

    28 2 Отговор
    Правилно! Трябва да храним европейските и американските олигарси и джендъри!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дон Чико

    24 3 Отговор
    И сега какво излезе - Путин пак ви изигра. Защо винаги Путин печели? Защо?
  • 18 kruiskade

    4 25 Отговор
    Путин може и да ги е изиграл, но изграни сме и ние, тъй като оставаме упорито в сферата на империалистическите руски интереси, благодарение най-вече на продажните ни политици родоотстъпници. А иначе великият играч Путин всеки ден играв и изтерзания народ, който се намира под негова опека.
  • 19 Никой

    31 0 Отговор
    Можеше да е Южен поток и ние да разпределяме газта. Но няма да се учудя ако братята американци спрат и този балканския поток. Понеже те се грижат за нашите интереси. И ние цъфтим и връзваме под техните грижи.
  • 20 чичо Сам

    22 1 Отговор
    АЛЪН ФОСТЪР ДЪЛЕС бивш директор на ЦРУ
    /авторът е брат на Джон Ф. Дълес/

    Ние ще хвърлим всичките сили, всичкото зло на САЩ, цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората. Посявайки хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма и предателството – с една дума, каквато и да е безнравственост. В управлението на държавата ще създадем хаос и бъркотия. Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдействаме за безпринципността на чиновниците, рушветчийството, всичко, което води до онова, им скимне да правят. Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат издигнати в добродетел. Честността и почтеността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелица на миналото. Простащината и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх на един от друг, предателството, безсрамието, национализмът и враждебността между народите, ще възцари навсякъде. Само малцина, малко хора ще се досещат или даже ще разберат какво става. Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото. По този начин ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия в тяхното общество. Ние ще се занимаваме с хо
  • 21 Диамантената ръка

    17 2 Отговор
    Щяха иначе да го прекарат през Гърция. Сега поне държим кранчето за Сърбия...
  • 22 февруари

    13 4 Отговор
    Мишокът Борисов иска да седне на два стола, но отново ще му бъде бит шута.
  • 23 Тодоров

    25 2 Отговор
    Спрете да храните тези американски гъзоблизци с български пари.
    Какви са тия, че на всяко гърне мерудия. Я да си ........ .......ата.
  • 24 1944

    0 20 Отговор
    време е да си върнем енергетиката и сектора с горивата от крадливите руски ръце. иначе ще останем колония на най презряните азиатски варвари.

    Коментиран от #32, #34

  • 25 ужас

    14 1 Отговор
    Колко процента от населението на България мисли като вас, при положение, че 70% са русофили. Вие може да си лаете, но ТП и Белене ще ги бъде.

    Коментиран от #33

  • 26 Босия

    3 14 Отговор
    Вервайте си ако искате! Не само руските но и американските апетити са насочени към опразване на бюджета ни, към разграбване на народа ни! Но, я случая Соломончето е право! Не разбирам как четете материалите ли, отзад напред или отгоре отгоре, не вниквайки в смисъла на написаното! Защото атлантчето е право, в този смисъл народа ни чудовищно се ограбва от руските олигарси. Защо правителството ни ще прави нов договор за газа, след като съществуващия все още е валиден до 2030 година? Освен това със сегашните нови условия, този договор се факти е ограбващ! Искам да знаете, че мразя Соломон и неговия Атлантически съюз, но в това което пише има истина и е вярно! Не трябва абсолютно всичко което от дадена политическа формация не публикува тук, всичко да е лъжа! Не се подлъгвайте, че всяка политика е грешна! В днешно време, няма политика която наистина да служи на народа, всяка иска ако не явно, то поне тайно да позаграби повече до колкото може от народа, без много да си навреди!
  • 27 Кои са тези

    9 0 Отговор
    от тоя съвет? Някой знае ли имена?

    Коментиран от #30

  • 28 Не признавам тези които

    4 2 Отговор
    Не признавам тези които са русофили или американофили да са наистина справедливи когато публикуват! Всеки има нещо което мрази в една политика или политически лидер, а мрази противоположната политика и нейния лидер! Имайте предвид че в политуката всички са тотално лицемери! Всички имат една цел: Да постигат целите си без значение на кой или на кои ще коства тя! Е в политиката, както и във войната всичко е позволено, а най-малкото човешкия Божествен принцип за свобода, равноправие и човечност!
  • 29 Иван

    10 3 Отговор
    До 2040-та година Иэраел и САЩ няма да съществуват.
  • 30 ТОЧКАТА

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Кои са тези":

    Паси,бе Соломон!!!!!Пък и за какво са ти имена/виж парите,пардон -доларите...
  • 31 ТОЧКАТА

    13 1 Отговор
    Капитан Америка се развихря!!!!!..обаче нищооо не киха..Досега само Русия ни е предлагала крупни и изгодни за нас проекти!!!!!
  • 32 Калбо

    11 2 Отговор

    До коментар #24 от "1944":

    Време е да си вземем парите от краварите за предварително платени самолети който няма да видим скоро може би след повече от 10 ГД соломене твоите хора също са мошеници платихме за старо желязо повече от 2 милиарда и това не е крайната цена . А Американските тецове в старазагорско който продават ток два и половина по-скъп ток от колкото други тецове знаеш ли че българия продава на заводи те скъп ток 2 място в Европа как да правиш бизнес с такъв скъп ток
    кравари те смучатт държавното дружество НЕК
  • 33 Ужас -путинисткият зомбиран тъпанар

    2 7 Отговор

    До коментар #25 от "ужас":

    След като твърдиш че 70 % от българите са русофили,би ли обяснил защо над 90% от заминалите да работят и учат в чужбина отидоха на много места по света(главно на запад и в Америка),но не и в Русия? Ако искаш нещо да просветне в промития ти мозък,не се доверявай само на рубладжийските медии,а потърси и други източници на информация.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 аман от партийци

    3 0 Отговор
    Само като погледнем, кои и какви влизат в този "съвет" и става ясно, кой и защо го е създал. И кой му плаща по грантове. Поредната родоотстъпна структура, предназначена да ускори убийството на България. Грозни и уродливи физически и духовно. Пълно единство на дух и материя.
  • 37 любител на дебили

    3 0 Отговор
    Всичките евроатлантици що не плачат за златото и всички ресурси който чужди фирми изнасят от България за жълти стотинки? Седнали да ревът с крокодилски сълзи че някой щял да си прекарва нещо си през нас.
  • 38 Соруспийския съвет

    1 0 Отговор
    На Мони ибрикчията дрОгарите
  • 39 Сделката за балкански поток

    2 0 Отговор
    Е добра за България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове