Отидете към основна версия

3 239 7

Гърция реже туристите на Санторини

  • гърция-
  • санторини-
  • туристи

Местните власти ще ограничат акостирането на круизни кораби и наемането на квартири

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Санторини - един от най-популярните в света гръцки острови, който е посещаван от тълпи от туристи, планира да намали броя им по предложение на Европейската банка за възстановяване и развитие, пише в. “Катимерини”. Според изданието всяка година островът е посещаван от 2 млн. туристи, които едва се разминават по тесните улички през летните месеци.

Мерките предвиждат намаляване на броя на билетите за най-популярния курорт Оя по време на пиковите месеци, рестрикции за акостиране на круизни кораби и ограничения при наемането на стаи и апартаменти чрез Airbnb, разкрива гръцкият вестник.

Други мерки предвиждат преразглеждане на инфраструктурното планиране, затягане на регулациите по отношение на опазването на околната среда, включително забрана на всички пластмасови изделия за еднократна употреба.

Експерти са имали разговори по въпроса с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и ще направят окончателните си препоръки преди началото на летния сезон. Целта е Санторини да излезе от списъка на т.нар. хипертуристически дестинации като Барселона, Амстердам или Венеция, които също вземат мерки за намаляване на туристите.

“Трябва да направим от острова целогодишна дестинация и да привлечем туристи и през зимата, а не всички да се трупат тук през лятото”, казва Костас Константинидис, който е собственик на местен хотел.

Други постоянни жители на това райско кътче смятат, че пренаселването с туристи го е превърнало в карикатура на това, което някога е било - синьо море и небе и бели къщи, накацали по скалистите хълмове. Според тях въпреки незабравимите залези и природните красоти мнозина вече не харесват острова, защото е претъпкан.

Санторини е избран за най-красив остров в света от сп. “Тревъл и Лежър” през 2014 г. Мнозина издания и сайтове го класират сред местата, които непременно трябва да се видят, поради което стотици хиляди посетители от цял свят се трупат на вулканичния остров да си направят селфи и да го пуснат в инстаграм.

“Санторини има уникална география, която хората искат непременно да заснемат”, казва кметът Лукас Белониас. Според него електронните устройства са превърнали острова от “просто една туристическа дестинация в едно от най-посещаваните места в света.”

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: