Отидете към основна версия

1 648 10

Хеликоптерът на Коби Брайънт не е имал система за предупреждение за сблъсък

  • коби брайънт-
  • лос анджелис лейкърс-
  • хеликоптер

Машината освен това не е имала и черна кутия за записване на данните на полета

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хеликоптерът Сикорски Ес-76Б, в чиято катастрофа в Калифорния загинаха девет души, в това число легендарният бивш баскетболист от НБА Коби Брайънт и 13-годишната му дъщеря, не е бил оборудван със система за предупреждение за сблъсък с наземно препятствие въпреки направена преди 14 години препоръка. Това заяви представителката на Националното управление за безопасност на полетите (НУБТ) Дженифър Хоуменди, цитиран от Ройтерс.

През март 2004 г. хеликоптер от подобен модел - Сикорски Ес-76А - е катастрофирал в Мексиканския залив. Тогава са загинали 10 души.

През март 2006 г. НУБТ е препоръчало на Федералното авиационно управление да монтира системи за предупреждение за сблъсък на всички хеликоптери за шестима и повече пътници. Тази препоръка не е била спазена и с тази система са били оборудвани само хеликоптерите на бърза медицинска помощ.

Според Хоуменди тази система е можела да помогне на пилота да осъзнае, че хеликоптерът се намира опасно близо до хълм, макар и да не е сигурно, че е можела да предотврати катастрофата в Калифорния. Хеликоптерът освен това не е имал и "черна кутия" за записване на данните на полета.

Според радарни данни пилотът на хеликоптера се е опитал да се издигне над облачната покривка и е бил на височина около 700 метра, когато хеликоптерът рязко е загубил височина и е пикирал към земята, където се е разбил минута по-късно. В района освен облаци е имало и мъгла и видимостта е била ограничена.

Доклад за обстоятелствата и причините на катастрофата ще бъде публикуван след година до година и половина, обеща Хоуменди.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Вдовицата на Коби Брайънт подаде иск

    Вдовицата на Коби Брайънт - Ванеса, е подала иск срещу компанията, собственик на хеликоптера, в който загина баскетболната легенда, неговата 13-годишн ...
    25.02.2020
    7 509
    7
  • Жената на Коби наруши мълчанието

    Пет дни след трагичната смърт на Коби Брайънт неговата съпруга Ванеса наруши мълчанието и публикува в “Инстаграм” емоционално послание. В ...
    30.01.2020
    3 702
    3
  • Хеликоптерът на Коби Брайънт не е имал черна кутия

    Хеликоптерът, с който трагично загина баскетболната легенда Коби Брайънт, не е бил оборудван с черна кутия. Това стана ясно при продължаващото разслед ...
    28.01.2020
    1 282
    8
  • Последният удар на Мамбата!

    Викам бясно за Чикаго Булс повече от 20 години. По стените у дома има повече снимки на Майкъл и Скоти, отколкото на мои роднини. Може да го потвърди в ...
    27.01.2020
    11 107
    20