Отидете към основна версия

1 113 0

Moody's вдигна мерника на Германия

  • moody's-
  • германия-
  • кредитен рейтинг-
  • гърция-
  • евро-
  • ааа
Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция Moody's промени перспективата си за рейтинга на Германия, който в момента е най-високият (ААА). Това е първа стъпка към евентуално понижение на немския рейтинг, което може да случи през следващите две години.

Така става възможно скоро Берлин да се раздели с отличната си позиция, при това по външни причини, пише Би Би Си.

Moody's вижда заплаха за германската икономика в евентуално излизане на Гърция от Еврозоната, както и при увеличаване на финансовата помощ за Испания.  Вече има съмнения, че Мадрид ще увеличи размера на заема, с който трябва да рекапитализира банките си.

В отговор немското финансово министерство заяви, че подобни оценки са краткосрочни, както и че страната се намира в благоприятно финансово и икономическо състояние. Въпреки това, пазарите реагираха на песимистичната прогноза.

Редом с Германия, Холандия и Люксембург за другите две европейски страни с първокласен рейтинг, които са заплашени от понижение. Те също имат вече не „стабилна“, а „негативна“ перспектива за кредитния си рейтинг. По-рано същото стори Moody's  по отношение на Франция и Австрия.

Американската агенция счита, че шансът Гърция да напусне Еврозоната се е увеличил. При такъв развой на събитията ще последва „ефектът на доминото“ във финансовия сектор и верига от сътресения. От  Moody's предупреждават, че тези сътресения ще трябва да се платят на много висока цена.

Междувременно т.нар. „тройка“ - МВФ, ЕК и ЕЦБ – трябва да реши дали Гърция да получи последния транш от спасителната помощ – сумата е 31.5 млрд евро от договорените общо 130 млрд евро. Експерти ще посетят Гърция, за да оценят как страната изпълнява реформите за намаления на дълга си и публичните разходи. 

Moody's предупреждава Берлин, че може да му се наложи да отпусне повече пари за закъсалите си партньори, визирайки Испания и Германия. Конкурентите й Standard & Poor's и Fitch дават положителна перспектива за първокласния кредитен рейтинг на Германия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: