Отидете към основна версия

3 287 40

Украйна настройва Румъния против Русия

  • украйна-
  • русия-
  • румъния-
  • нато-
  • черно море

Ще има ли противопоставяне в Черно море?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна предложи на Румъния заедно да се „противопоставят“ на Русия в Черноморския регион. Министрите на отбраната на двете страни обсъдиха тези перспективи на Мюнхенската конференция по сигурността. По-рано Киев се договори за същото сътрудничество с Турция. Доколко услугите на Украйна могат да бъдат полезни на страните от НАТО от военнотехническа гледна точка и как такива намерения влияят на обстановката в региона, коментира руският вестник “Взгляд“.

Министърът на отбраната на Украйна Андрей Загороднюк в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурността се срещна с румънския си колега Николае-Йонел Чука и предложи съвместно да противодействат на руските „заплахи“ в Черно море. Съвместните усилия, обясни министърът в профила си в социалната мрежа „Телеграм“, ще бъдат „по-ефективни“. Загороднюк заяви, че „двете страни са обезпокоени от заплашителните действия на Русия в Черно море“. В министерството на отбраната на Украйна отбелязаха, че участниците в преговорите също за загрижени от действията на Русия в Азовско море и „милитаризацията на Крим“, пише агенция "ФОКУС".

Припомняме, че Русия многократно е подчертавала, че „точно спазва задълженията си по съответните конвенции“, това се отнася и за водните територии в Азовско и Черно море. Освен това министрите обсъдиха възможността за обмяна на информация за въздушната и морската ситуация в региона и идеята на Крим за съвместни военни учения. Украйна иска да разшири дейността на международния инженерен батальон „Тиса“, предназначен за бърза реакция в случай на природни бедствия в Карпатския регион. Батальонът се състои от военните от Унгария, Румъния, Словакия и Украйна. Общият брой на персонала не надвишава 700 души.

Миналата есен Украйна се договори за засилване на сътрудничеството във военноморската сфера с Турция. Поводът за засилването на подобно взаимодействие, Киев нарече „заплахите от страна на Русия“. Основната изгода за Украйна от подобно споразумение бе възможността за обучение на своите моряци в учебни заведение на Военноморските сили на Турция. От своя стана Анкара редовно получава информация от Киев за дейността на руските подводници в Босфора. Румъния, както и Турция, са членове на НАТО. През февруари миналата година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че в отговор на „нарушаването от страна на Русия на международните норми“, ще се създаде военно присъствие в Черно море, което Алиансът смята за стратегически важно в региона. Претекстът беше инцидентът в Керченския проток, когато бяха задържани украински моряци, нарушили руските граници. В средата на януари Украйна се договори с НАТО да проведе в Одеса в началото на октомври съвместно учение „Нерушима устойчивост-2020“ за гарантиране на сигурността в Черноморския регион. Както отбелязва украинският вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Дмитрий Кулеба, ученията са важни „за развитие на нашата система за национална устойчивост в противодействието на хибридните заплахи“.

Експерти обясняват действията на Киев с желанието да се доближи до страните от Алианса, да получи „покана“ за НАТО. Вицеадмиралът, бившият началник на щаба на Черноморския флот на руския флот, Петър Святашов, смята, че подобно сътрудничество е неефективно. „Румъния няма нищо общо с Крим, следователно тя не може по никакъв начин да подкрепи Украйна в конфронтацията с Русия“, заяви Святашов за Взгляд. След обединението на Крим с Русия, Украйна загуби достъп до десетки свои кораби. Русия не отрича украинската принадлежност на всичките, намиращи се в Крим украински кораби, но въпросът за тяхното предаване е възможен, след като бъдат прекратени военните действия в Донбас. В същото време Святашов отбеляза, че НАТО, без помощта на украинците, постоянно наблюдава руския флот в Черно море. „Няма нужда да се измислят врагове, които сега ги няма. Всичко това е глупост“, смята той. Според Святашов, Черноморският флот на Русия разполага с всички необходими средства за защита на границите на страната, Крим и едноименния мост. Според него Румъния не проявява никаква активност спрямо Русия и едва ли се интересува от влошаване на отношенията зарази Украйна.

„Има достатъчно средства, за да гарантира сигурността, но тези ревностни съседи, които си търсят приятели, като хвърлят по Русия кал, просто трябва да се успокоят“, призова той. От своя страна докторът на военните науки, капитан I ранг Константин Сивков посочва, че от военно-техническа гледна точка нито Украйна, нито Румъния са в състояние да се противопоставят на Русия в Черно море, дори и да имат такова желание. Експертът обясни, че Букурещ не може да влоши отношенията с Москва. „Това са чисто демонстративни и политически стъпки, насочени към демонстриране на тясното сътрудничество на Украйна с членовете на НАТО“, подчерта той. Освен това той е убеден, че Украйна няма техническите средства за наблюдение на руския флот. За това е необходимо и космическо разузнавателно оборудване. Също така украинците нямат възможността да прихващат съобщения от руски подводници, да не говорим за способността да разшифрова такава информация. „Украйна просто няма какво да сподели нито с Турция, нито с Румъния. Това са обичайните споразумения на хартия за намерение “, заключи Константин Сивков.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: