Last news in Fakti

10 Февруари, 2020 18:10 3 897 27

Украйна преминава към малки модулни реактори

  • украйна-
  • модулни реактори-
  • аец-
  • енергоатом

Украйна ще се преориентира към модулните реактори

Украйна преминава към малки модулни реактори - 1
Снимка: Shutterstock

Украйна планира да се преориентира от строителство на големи АЕЦ към създаване на малки модулни реактори. Това заяви временно изпълняващият длъжността президент на „Енергоатом“ Павел Павлишин.

„Виждате как се развива „зелената“ енергетика. С много високи темпове се внедряват мощности. Новите мощности са маневрени. Затова ние днес ще се преориентираме към строителство на малки модулни реактори“, каза Павлишин, цитиран от агенция „Прайм“.

Междувременно стана ясно, че Узбекистан ще проведе обществени обсъждания в страната и съседни държави, включително в Казахстан, за оценка на въздействието върху околната среда при строителството на АЕЦ, съобщиха от министерството на енергетиката. Те ще бъдат осъществени според изискванията на Международната агенция за атомна енергия.

Това стана ясно след срещата между министъра на енергетиката на Узбекистан Алишер Султанов и министъра на екологията, геологията и природните ресурси на Казахстан Магзум Мирзагалиев. Двамата обсъдиха в Ташкент сътрудничеството в областта на мирното използване на атомната енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    3 30 Отговор
    Ей гяури мамка ви ебана

    Коментиран от #9, #22, #27

  • 2 Панов

    6 26 Отговор
    Строителството на големи мощности на една площадка е неоправдано икономически и два пъти по толкова от рискова гледна точка.
    Белене е лудост

    Коментиран от #10, #24

  • 3 zeus

    20 14 Отговор
    Вместо един голям Чернобил ни готвят много малки Чернобилчета хохлите :)
  • 4 Сандо

    13 3 Отговор
    Нека да споделят опита си от използването на американско гориво.За нас това е по-важно,отколкото поредната им новаторска идея.

    Коментиран от #16

  • 5 Робовладелец

    11 29 Отговор
    C тoвa Укрaйнa щe ce ocвoбoди oт руcкo рoбcтвo кaтo нac. Ниe ce ocвoбoдихмe oт 45 гoдишнo руcкo рoбcтвo прeз 1989 гoдинa.Най-новата клетва на ''българите'' с корени от бившият СССР - ''Да се пристрастиш към арменски сайт, финансиран от Кремъл чрез Позитано 20 дано и сутрин като станеш, първо него да си отваряш како...!!" Това е комунистически сайт, който проповядва комунизъм, организира комунистите в България против капитализма и пазарната икономика, но в същото време се прехранва от капитализма, от пазарната икономика и заплатите са им като на директори на фабрики.Нали знаете вие от сайта, че ако направите комунизма който искате /шансът ви е нулев/, заплатите ще са ви като на комунистите които организирате против властта, тоест никакви, или не сте чак до там умни??

    Коментиран от #6, #18

  • 6 Геннадий Зюганов генсек КПРФ

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Робовладелец":

    Ти много цвилиш ако дойда щети изкореня всичките зъби с клещите наживо без упойка Лайнар смотан

    Коментиран от #11

  • 7 asd

    9 4 Отговор
    Ами достатъчно време им трябваше да разберат, че са прекалено тъпи за експлоатация на "големи АЕЦ" ... Сега и в България

    Коментиран от #8

  • 8 asd

    3 9 Отговор

    До коментар #7 от "asd":

    Сега и в България очакваме да се осъзнаят, че са прекалено затъпели и без нужните кадри и образование за "големи АЕЦ".

    Коментиран от #21

  • 9 русенец

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.

    ...
    То всички сме наясно, че тези простотии ги ръси някой от администраторите, ясна е и целта. Все пак е добре да се придържате към собствените си правила, а? Ей на, в този ми пост няма нищо обидно, но ще бъде изтрит.

    Коментиран от #12

  • 10 русенец

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Панов":

    Глупости! :))) Нали освен реакторите имаш и общостанционни цехове и инсталации. Колкото повече блокове имаш на едно място, толкова по-малка себестойност има енергията, по-лесно се поддават на контрол. Друг е въпроса за преноса на енергията, ама нейсе.
    ...
    Да направим аналогия със стотиците малки ВЕЦ-ове, които оставиха хората без питейна вода, да не говорим за екологическите проблеми. Ако имаш няколко модулни централи, разпръснати където им падне , ще имаш проблеми. Големи проблеми!
  • 11 Borislav Popov

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Геннадий Зюганов генсек КПРФ":

    Ти дъртьо гледай да не извадят твоите зъби без упойка и без клещи, говнар смотан, че ще има да квичиш...)
  • 12 Така е

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "русенец":

    Обикновено е от първите и винаги особено гнусен,но никога не го трият. Защо ли!?
  • 13 Асан

    4 5 Отговор
    Ей ,модератори мамка ви ебана

    Коментиран от #23

  • 14 Енергото

    1 18 Отговор
    Не само украинците, а целия свят се отказва от големите АЕЦ - на практика едни опасни атомни бомби. Новите енергийни източници са по-малки, по-евтини и по-безопасни. А ние вместо да строим допотопния АЕЦ Белене, може да го направим музей на демодираните ядрени мощности.

    Коментиран от #15

  • 15 Румяна Костова

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Енергото":

    Германия има пари за Зелената, скъпа енергетика. Но не и Украйна. Хората, там едва свързват двата края, средната пенсия за пълен стаж е 60 долара. Остава да им се свалят на главата и Зелените завишени сметки.
  • 16 Румяна Костова

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Какъв опит с американско гориво? Къде според Вас е терминалът за втечнен газ. Нали от Полша, където вече има такъв, трябва и някак да се докара до Украйна. За сега те купуват руски газ от Словакия, след подобаващата надценка и като го очистят от агресивност.
  • 17 Проба

    0 0 Отговор
    Проба,проба, 1,2,3
  • 18 Румяна Костова

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "Робовладелец":

    Украйна се освободи от руското,, робство "преди 30 години За това време украинските властници успяха да окрадат и унищожат цялата им икономика и превърнаха Украйна в бедна, аграрна страна, заемаща първо място по бедност в Европа Сега гласуват и продажба на Земята на чужденци защото просто друго какво да се окраде вече няма

    Коментиран от #25

  • 19 Полу лалугер от Хонолулу

    0 0 Отговор
    Цвък Боре Николв Цвъка го боли малкия модулен реактор . И какво от това , че баща му е ватман .
  • 20 Полу лалугер от Хонолулу

    0 0 Отговор
    Цвък Боре Николов Цвъка го боли малкия модулен реактор . И какво от това , че баща му е ватман .
  • 21 Хиновски

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "asd":

    При тази констатация си освободен от работа в АЕЦ))). Смот
  • 22 Д-р Менгеле

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Думите почти винаги си остават за автора мангалопитек безроден!!! КАКТО В ТВОЯ СЛУЧАЙ!!!
  • 23 Д-р Менгеле

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Асан":

    Малка ти е пишката!!! МАНГАЛОПИТЕК БЕЗРОДЕН!!!
  • 24 ивчо

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Панов":

    и как пък го реши това, облиза си пръста и ти дойде просветление
  • 25 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Румяна Костова":

    Кой то тук "Украйна" мари???? Ааааааа покрайнина викаш....хи хи хисди бягай при Шрека в Лозенец, че е си сама пък центове нема за всички
  • 26 ADD

    0 0 Отговор
    Малките реактори са върха в инженерната мисъл. Реализирането на подобни проекти изисква високо технологична производствена база. ВСЕ НЕЩА, КОИТО УКРАЙНА НЕ ПРИТЕЖАВА.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: