Отидете към основна версия

2 475 41

Сърбия и Русия засилват военното сътрудничество

  • сърбия-
  • русия-
  • сергей шойгу-
  • александър вулин

Вече са организирани шест съвместни военни учения

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сътрудничеството на Сърбия и Русия в областта на отбраната се развива според Декларацията за стратегическо партньорство и ще продължи да се задълбочава, бе констатирано днес на среща на министрите на отбраната на двете страни Александър Вулин и Сергей Шойгу в Белград, предаде "Танюг".

По данни на сръбското министерство на отбраната само през 2019 г. в рамките на военното сътрудничество с Руската федерация са реализирани 94 дейности, докато в периода от 2000 до 2012 г. броят им е бил незначителен. Вулин каза, че Сърбия се нуждае от силна армия, защото тя е гарант за стабилността и неутралитета на държавата, и благодари за военнотехническата помощ, която Руската федерация предоставя на сръбската армия.

Сръбският министър заяви, че е недопустимо формирането и въоръжаването на армия в Косово, и изрази особена загриженост от липсата на реакция от страна на Европейския съюз, НАТО и всички, които гарантират изпълнението на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН за Косово.

Шойгу от своя страна даде висока оценка на нивото на двустранното сътрудничество в отбраната. Като най-добър показател за това сътрудничество той посочи, че вече са организирани шест съвместни военни учения, на които двете армии са показали професионализъм и високо ниво на подготовка и са демонстрирали своите приятелски отношения. Днешното посещение на Шойгу в Белград е деветата му среща с Вулин от назначаването му за министър на отбраната на Сърбия.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: