Отидете към основна версия

4 360 21

Германия спря неонацисти, тръгнали за софийския Луковмарш

  • луковмарш-
  • софия-
  • неонацисти-
  • германия-
  • полиция-
  • дортмунд

Неонацистите от Дортмунд имат тесни връзки с българи в София

Снимка: БГНЕС

Германската полиция спря от пътуване към България девет неонацисти, които са пътували за участие в Луковмарш в София. И деветимата са наблюдавани от полицията и имат криминални досиета.

Германската полиция има право да спира от пътуване в чужбина хора, които вредят на имиджа на федералната република, припомня БНР. Деветимата крайнодесни са спрени на полицейската проверка на летището. Дортмундската крайнодясна сцена от години е един от основните участници в Луковмарш в София.

Неонацистите в този град имат тесни връзки с българи в София. Основно контактуват с крайнодесния спортен боен клуб „NS Файтклуб България“. Връзката се поддържа от известния германски неонацист Кристоф Древер, който през миналата година бе осъден за реч на омразата и призиви за насилие към хора от друг етнос и религия. Такива речи той освен в Дортмунд държи всяка година и в София.

Кристоф Древер е в центъра на паравоенни неонацистки организации в Германия и е наблюдаван от години от службите за защита на конституцията в страната. Дортмундските неонацисти са част и от футболните хулигански агитки на Борусия Дортмунд, които имат абсолютна забрана за присъствие на футболни мачове на клуба.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: