Last news in Fakti

17 Февруари, 2019 16:00 9 453 45

Луковмарш - шествие на омразата, парад на агресията

  • луковмарш-
  • софия-
  • нацисти

БСП и ДПС пък се пробваха пак да тичат пред вятъра

Луковмарш - шествие на омразата, парад на агресията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Знаят ли историята на ген. Христо Луков онези с факлите и стряскащите викове от шествията, които организират всяка година около датата на смъртта му 13 февруари, предимно в съботните почивни дни?

Единици от тях може би, останалите участващи в това сборище демонстрират предимно омраза, агресивност и комплекси. БСП и ДПС пък се пробваха пак да тичат пред вятъра и излязоха с призив столичният кмет да забрани шествието. Да, ама Йорданка Фандъкова вече го е забранила. Както впрочем прави от 2014-та година насам.

И въпреки това Луковмарш се прави още от 2003 година досега.

Защото има деликатна подробност - за този вид граждански изяви, режимът е уведомителен и само в редки случаи кметът може да ги забрани. Ако го направи, както прави Фандъкова от години насам, организаторите обжалват в съда и получават пак правото да са на улицата под уж благовидния предлог, че „само” ще положат цветя и венци на паметника на ген. Христо Луков. Бърза анкета доказа, че повечето от участниците в Луковмарш не знаят кой е генералът.

Затова да припомним:

Генерал – лейтенант Христо Луков е сложна и противоречива историческа личност. Роден е във Варна, завършил е военно училище. Участвал е във войните за национално обединение от 1912 г. до 1918 г.. След тях е командир на Четвърти артилерийски полк, началник на Артилерийската стрелкова школа (1924 – 1928 г.), на Учебното отделение в Артилерийската инспекция (1928 – 1934 г.), командир на Втора и Трета пехотна балканска дивизия. Заради проявени качества и заслуги на бойното поле е награден с ордени „За храброст“ и „Св. Александър“.

Той е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов от 1935 г. до 1938 г.

По-късно става главен водач на Съюза на българските национални легиони – крайно дясна организация, която управлява до смъртта си.

Тя го застига на 13 февруари 1943 година по заповед на нелегалната по онова време БКП, предшественица на днешната БСП. Двама от червените активисти тогава проследяват генерала и го убиват в дома му.

От 2003 година насам се правят шествия в негова памет от националистическата организация Български национален съюз БНС-НД, с предводител Боян Расате, „Национална съпротива”, „Кръв и чест” и други, самоопределящи се като националисти.

Сред тях са и членове на футболни агитки, скинари, ултраси...Или обобщено представени - това са предимно млади и недотам, объркани мъже, които търсят своята идентичност в подобни прояви. От Европейската мрежа срещу расизма ЕНАР в Брюксел също отдавна се обявиха срещу Луковмарш.

М.г. режисьорката Адела Пеева представи филма си „Да живей България”, в който е застъпена общо темата за насажданата омраза и агресията от определени групи от обществото ни, в т.ч. и Луковмарш.

В кинолентата се проследява съдбата на трима млади мъже от София, Стара Загора и Пловдив, които прекрачват тънката граница между патриотизма и отявления национализъм.

Безразличието или нескритата подкрепа на възрастните ги лишават от коректив, а това означава, че в България днес расте поколение, склонно към шовинизъм и агресивен национализъм.

Слава Богу досега на демонстрациите, наричани Луковмарш, няма трагични инциденти. Самите участници в тях пък като че повече смятат, че са едва ли не на карнавал, отколкото на друго, се вижда от участията им в медийните репортажи. Само че карнавали се правят за добро настроение, за радост и забавление, а не за да нагнетяват агресивност и насаждат омраза. Омразата не може да прогони омраза, само любовта може да го направи, ни завеща Мартин Лутер Кинг.

На 2 февруари 2018 г. Световният еврейски конгрес връчва на министър-председателя Бойко Борисов подписка от 175 000 лица по цял свят и настоява за забрана на шествието Луковмарш.

На 15 февруари 2018 година председателят на Комисията по външните работи в Камарата на представителите на Съединените щати Ед Ройс в писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева призовава за противопоставяне на Луковмарш, определяйки Христо Луков като „екстремист, който въплъщава антисемитизма от епохата на Холокоста“.

На 18 февруари 2018 г. Министерството на външните работи осъжда с нарочна декларация проведения на 17 февруари същата година Луковмарш.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tervel bitcoin

    21 102 Отговор
    Няма ли да се забрани най сетне тая простотия

    Коментиран от #3

  • 2 балама

    80 5 Отговор
    "Антисемит", щото е убит от еврейка. Правилно ли съм разбрал?

    Коментиран от #25

  • 3 отегчен

    49 10 Отговор

    До коментар #1 от "Tervel bitcoin":

    Да можеше вашта, на 80-те% простотията да се забрани, тогава щяхме ДЪ СЪ УПРАЙМ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Фей

    74 9 Отговор
    Същото заглавие може да се сложи и над статия посветена на парад на съвременните "феминистки" и джендър парадите!
  • 6 ужас

    83 10 Отговор
    А какво ще кажете за поредното убийство от роми в Кюстендил,а джендери ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 К. за БХК на евреина Сорос

    53 14 Отговор
    Слава на Холокоста!

    Коментиран от #24

  • 9 учуден

    104 6 Отговор
    Луков марш не може а гей парад може

    Коментиран от #17

  • 10 име

    69 5 Отговор
    та какви закононарушения е правил луков за да бъде убит? или комунистите не оставят нищо на случайността?
  • 11 ванката

    74 8 Отговор
    значи ген.луков е бил враг на комунистите затова никоя патрия днес не иска да има луков марш!!! но щом евреите са го забранили това означаяа че трябва целия ни народ да го посика и да се случва редовно и покзано защото единственото което ще прави е да показва на евреите че няма да им се дадем (не че не ни управляват) и освен това тия ултраси не ги харесвам много но това са единствение държавни уръжия срещу цветната сган която ни залива последните години !!! тия които само са чували за някогашните "скинари" ще кажа че бяха създадени от милицията за да държат циганите кротки и в гетата си...

    Коментиран от #12

  • 12 ванката

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "ванката":

    ...оръжия...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 светла ти памет Генерале

    78 8 Отговор
    Ген Луков е достоен Български генерал създател на модерната Българска армия издигнал я от нищото и превърнал я в страшилище за враговете Никога не е имал гонения на Евреи както се опитват да му припишат комунистите и техни комунистически еврейски организации
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А БЕ

    36 10 Отговор
    КОМУНИЗМА ИМАШЕ ИЗГРАДЕНИ ЛАГЕРИ ЗА ОТМЪЩЕНИЕ И УБИВАНЕ НА НЕУДОБНИТЕ , ЗАЩО НЕ БЪДЕ ЗАБРАНЕНА ТАЗИ ПАРТИЯ И ЧЛЕНОВЕТЕ И ХВЪРЛЕНИ В ЗАТВОРА ?! ТОВА ПАРТИЯ НА ПРЕСТЪПНОСТТА, ПРЕДАЛА БЪЛГАРИЯ НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ, И ПРЕВЪРНАЛА ДЪРЖАВАТА В ЗАТВОР ЗА НАРОДА!!!
  • 19 Meganoob BG

    35 2 Отговор
    Демокрацията като е толкова хубава, защо хората още се оплакват от нисък стандарт на живот, защо нашите политици си мълчат когато зад граница открито ни се подиграват и интелектуалци и политици? Луков марш нямаше да се прави ако се стараехте да задоволите народа. Обещанията стомах не пълнят. Последните години всички малцинства в България които дори не плащат данъци живеят по-добре от българският гражданин който става все по-беден и по-беден. Омраза,агресивност и комплекси. Вие какво очаквате? Докарахте народа до мизерия и феодализъм.
  • 20 Асаня

    7 34 Отговор
    протестират "националисти, ултраси и т. н.". абе ганъо, чужденците на картата не могат да ви намерят и различат физически от индийците, ама големи арийци станахте.. така че и фашизма ви даже е абсурден освен всичко.
  • 21 антиЛук

    11 23 Отговор
    Прост народ , слаба държава с агресия не където трябва !!
  • 22 НКВД

    8 48 Отговор
    Луков-марш парад на простотата!
  • 23 Гост

    10 32 Отговор
    Фекално шествие
  • 24 Николай

    31 10 Отговор

    До коментар #8 от "К. за БХК на евреина Сорос":

    Няма холокоста това е измишльотина на евреите и техните американски и британски поддръжници които им помогнаха да си направят държавата Израел. Никога не са убивали евреи в газови камери защото няма такива. Изгаряни са трупове на умрелите от глад или са ги заравяли в масови гробове. Но като се има в предвид, че в края на войната германците са гладували и всичко е заминавало ва източния фронт никой не очаква да има пълноценно хранене на концлагеристи и военнопленници.
  • 25 Иванов

    27 3 Отговор

    До коментар #2 от "балама":

    Да, правилно си разбрал. Инак ще прозвучи някак некрасиво ако една еврейка се окаже убиица и престъпница, та и госпожа Лилет рева като биволица срещу Луков. Жалко! Много жалко, че продължават с опитите да ни подменят историята с техни измислици!!! Не им прави чест.
  • 26 пфууу

    16 3 Отговор
    Когато ''държавата'' не се грижи за героите си, то естествено някой ще се опита да да ги присвои!
  • 27 Хасан

    6 18 Отговор
    Хората са озверени от беднотията ,но тая омраза трябва да бъде към правителството а не към малцинствата
  • 28 Луковмарш

    24 2 Отговор
    ''Не се гаси туй що не гасне'' - А що е то?- Българският национализъм!
  • 29 Колъо

    14 1 Отговор
    Май е време маршовете да са към селата и по-малките градове ,че някои се самозабравиха в недосегаемостта си ,благодарение на забраняващите едно и разрешаващи което е удобно на този който плаща. А ние искаме само едно- закона да се спазва от всички и съдебната система да не е корумпирана. Трудна работа ,нали ? Неудобна за статуквото на политическата мафия и нейните 240 предсатавители на олигарси ,крадци ,милионери и всякакви други с пари. Народ не остана ,ама гей паради да искаш . И нова циганска партия.
  • 30 куку руку ку

    4 21 Отговор
    Минаха 2 поколения от войната и жертвите на фашизма се забравиха, а фашисти се героизират. Същото е и в Украйна, неонацисти свободно си развяват байрака.
  • 31 аааааааа

    12 2 Отговор
    Без такива хора като г-л Луков, а сега и от подръжниците му - България е обречена!
    Не става само с БКП, нито само с ГЕРБ! Иска се истински патриоти, а не като тея в парламента патрЕоти-измамници!
    Впрочем - много е вероятно тия момчета да са първите срещу бизчинствата на малцинството в страната, които застрашително се увеличава по брой!
    Така че - по-разсъдливи да бъдем!

    Коментиран от #33

  • 32 Политолог

    15 3 Отговор
    Българският офицер, ген. Луков, герой от Балканската и Първата световна война е убит от български нелегални, комунисти, терористи по заповед на Г.Димитров, Москва и Коминтерна. И защо да не се отбелязва деня на неговата гибел? Как комунистите отбелязват с шествия 9 септември 1944 г. и окупацията на България от Червената армия, окупаторка? Каква е разликата?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 323

    10 5 Отговор
    Всеки загинал от гнусна, миризлива , гадна, крива, червена, комунистическа ръка е герой.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Аве Адолф

    11 1 Отговор
    Да живее Луковмарш . И всякакви еврейско -джендърски пропагандатори и всичката останала смет няма да променят това .
  • 39 Ангел

    6 0 Отговор
    И с какво Луков марш е по-лош от антибългарските сборища на Бузлуджа и Копринка? Да не би над София и Пловдия да стърчат паметници на Вермахта? Направо ме разсмивате с лицемерието което лъха от всяка дума на мнимия антифашизъм на комунягите правещи се на демократи и патриоти. Демократи ала Путин и патриоти ала Гошо Тарабата.
  • 40 СБНЛ

    3 1 Отговор
    Дори човек да не харесва генерал Луков, той му става симпатичен, когато види кои се обявяват срещу шествието!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 sofia

    1 0 Отговор
    колко ви платиха евреите за тази гнусна лъжлива статия?
    Да оплювате един герой...
  • 43 Слава на победата!

    1 1 Отговор
    Юдейските уроди съвсем вече се насират от зор да мачкат родолюбивите българи. Спокойно, въжето идва.
  • 44 кан не хан

    0 1 Отговор
    Нашите управници са зависими от евреите/хазарите/белите евреи/. Убииството на семеиство на Николаи втори от евреите,,холокоста'',,богоизбраноста'' им,парите за us fed резерв -все техни ,,гениални''неща пред ,които Луков марш е направо ,невинна девица, света вода ненапита.Луков марш е едно мероприятие задължително за всеки народ дължащ на достоинството си и историята си/,не тая която евреина Костантин Иречек ни е пробутал./
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.