Отидете към основна версия

7 157 136

Русия към САЩ: Не изопачавайте фактите за Втората световна война

  • русия-
  • сащ-
  • чехия-
  • втората световна война

„Призоваваме американската страна да изостави умишлено лъжливите, недостойни и псевдоисторически програми“, се казва в изявлението

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руското посолство в САЩ призова Съединените щати да се откажат от изкривяването на факти за решаващия принос на народите на СССР за победата над нацизма и края на Холокоста, съобщава Федералната агенция за новини /ФАН/.

Изявлението на руската дипломатическа мисия беше публикувано на страницата на посолството във Фейсбук. В него се посочва, че Държавният департамент на САЩ „прави циничен опит да пренапише историята“ и неглижира приноса на народите на Съветския съюз за победата над фашистка Германия.

„Призоваваме американската страна да изостави умишлено лъжливите, недостойни и псевдоисторически програми“, се казва в изявлението.

Дипломатите обърнаха внимание на факта, че американското посолство в Унгария започна подбор на проекти, обединени от темата „Помня Втората световна война и нейните последици - дълъг път към свободата“. От кандидатите, според документ, публикуван от дипломатическата мисия на САЩ, се изисква „внимателно да следват инструкциите“. Те се състоят в това, авторите да се концентрират върху истории, описващи "жестокостта и колаборационизма в разгара на Холокоста и Втората световна война, както и в условията на тиранията на СССР".

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов призова Вашингтон да защити историческата истина за Втората световна война и да се противопостави на опитите за изкривяване на историята.

„Да пазим паметта за подвига на най-голямото поколение е наше общо задължение. Заедно трябва да защитаваме честта на ветераните, историческата истина и да се борим срещу засилващите се опити за изкривяване на фактите за събитията от онези години “, заяви Антонов по повод 75-годишнината от срещата на съветските и американските войски на река Елба.

По-рано ФАН съобщи, че руското министерство на отбраната е разсекретило документи за Берлинската настъпателна операция от 1945 г., която сложи край на Великата отечествена война.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 39 гласа.

Свързани новини