Отидете към основна версия

1 026 0

В Париж отново ще разследват смъртта на Ясер Арафат

  • ясер арафат

Съдебно разследване за убийство във връзка със смъртта на Ясер Арафат през 2004 г. започна днес пред прокуратурата в Нантер (западно от Париж), съобщиха пред АФП запознати източници.

Началото на разследването е резултат от заведения иск срещу неизвестен извършител за убийство с конституиране на гражданска страна на 31 юли от Суха Арафат, вдовица на бившия лидер на Палестинската автономия. Той почина на 11 ноември 2004 г. във френската военна болница Перси дьо Кламар близо до Париж.

Искът беше заведен след откриването на полоний, силно отровно радиоактивно вещество, в личните вещи на бившия палестински лидер. То отново изведе на преден план тезата за отравяне. Един или няколко съдии-следователи ще бъдат назначени много скоро, за да извършат разследването, започнало в Нантер, компетентната юрисдикция за деяния, извършени в Кламар.

Палестинските ръководители и близките на Ясер Арафат са убедени, че той е починал вследствие на отравяне. Радиофизичният институт в Лозана съобщи миналия петък, че смята да изследва тленните останки на Ясер Арафат, след като получил разрешение от вдовицата му, за да провери за евентуални следи от полоний.

Полоният беше използван и за отравянето през 2006 г. в Лондон на Александър Литвиненко, бивш руски шпионин, превърнал се в противник на президента Владимир Путин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • И Ясер Арафат бил отровен с полоний

    Бившият президент на Палестина и основател на ООП май е бил отровен с полоний. Това е изводът от проучването на швейцарски учени. Те са изследв ...
    14.10.2013
    1 672
    0
Новини по държави: