Last news in Fakti

14 Октомври, 2013 12:31 1 622 0

И Ясер Арафат бил отровен с полоний

  • ясер арафат-
  • полоний

Радиоактивният материал е бил открит в проби на кръв или урина

И Ясер Арафат бил отровен с полоний - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Палестина и основател на ООП май е бил отровен с полоний.

Това е изводът от проучването на швейцарски учени. Те са изследвали лични вещи и проби от организма на починалия през 2004 г. Ясер Арафат, в които са били открити следи от полоний.

Радиоактивният материал е бил открит в проби на кръв или урина на бившия лидер на ООП.

За първи път през 2012 г. бомбата хвърли разследване на „Ал Джазира“, според което харизматичният лидер на палестинците Ясер Арафат е бил отровен с полоний-210.

Направените анализи са на биологични проби, взети от личните вещи на палестинския ръководител, които били предадени на вдовицата му Суха от френската военна болница в Перси, където Арафат почина през 2004 г..

Според разследването на „Ал Джазира“ в долното бельо на Ясер Арафат нивото на полоний е бил 180 мБк (милибекерела) при контролна норма от 6,6 мБк.

Следите от полоний-210 могат да дадат обяснение защо здравето на 75-годишният Арафат толкова рязко се влоши и лекарите не можаха до последно да му поставят точна диагноза.

Ясер Арафат се разболя в своята щаб-квартира в Рамала, Западния бряг, където се намираше под обсада от израелската армия. Той почина на 11 ноември 2004 г. в Перси.

Смъртта му остана загадка. 50-тината лекари, които се грижеха за него, не уточниха причината за бързото влошаване на здравето му. Палестинците обвиниха израелски агенти, че са го отровили, но сериозни доказателства не бяха намерени.

През 2006 г. смъртта в лондонска болница на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко потресе Запада. Демократичният свят беше сащисан от наглостта на Кремъл да се разправя с противниците си, използвайки полоний.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: