Отидете към основна версия

3 576 22

ЕС беше наивен спрямо Китай

  • европа-
  • жозеп борел-
  • китай

Жозеп Борел смята, че има различни гледни точки към тези отношения

Снимка: БГНЕС/EPA

Китай и ЕС са от една и съща страна, но това не значи, че споделят еднакви идеи за глобално управление. Това заяви върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел, цитиран от „Журнал дьо Диманш“.

Той определя Китай като икономически партньор. В същото време страната се разглежда и като системен съперник, прокарващ алтернативен модел за управление.

Борел обяви, че ЕС подкрепя многостранността на ООН. В същото време китайското правителство има различно разбиране за международния ред.

Той признава, че в ЕС са били наивни в отношенията с Китай. Европейският представител разкритикува и политиката на американския президент Доналд Тръмп, според която многостранността може да отнеме нещо на американската страна.

Експертът смята, че държавният глава трябва да внимава със своите изказвания.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини

  • ЕС върна повечето си граждани

    Връщането на европейски граждани от страни извън ЕС е почти завършено. Това обяви върховният европейски представители по въпросите на външните работи ...
    02.05.2020
    3 529
    12
  • По-чист въздух в Европа

    Големите градове в Европа регистрират значително по-чист въздух, съобщи France 24. Регистрира се значително спадане на трафика. Градове като Рим, П ...
    17.04.2020
    2 898
    44
Новини по държави: