Отидете към основна версия

3 428 22

Отказват помощ на християните в Пакистан

  • aleteia-
  • пакистан-
  • християни-
  • помощ-
  • коронавирус-
  • мюсюлмани-
  • храна

Потърпевши са не само християните, но и другите религиозни малцинства

Снимка: БГНЕС/ EPA

Неправителствени организации и мюсюлмански лидери в Пакистан са обвинени, че отказват да предоставят помощ на християните на фона на коронавирусната пандемия, предаде Aleteia.org.

Християнската общност в азиатската страна твърди, че спешна помощ за COVID-19 е отказвана по религиозни причини. Потърпевши са не само християните, но и другите религиозни малцинства в многомилионната държава.

Националната комисия за правосъдие и мир, католическа организация за човешките права, твърди в доклади, че религиозни организации и джамии казват на християните да не идват при тях за храна и други помощни материали, въпреки че именно религиозните малцинства в Пакистан са сред най-уязвимите и потърпевши от коронавирусната пандемия.

Християните и другите малцинства в Пакистан се нуждаят от хуманитарна помощ, защото много често са на най-ниско платените работни места. Пакистанското правителство беше призовано от организацията да осигури маски, ръкавици и други защитни облекла срещу COVID-19 на санитарните работници и домашните работници, голяма част от които са християни.

Християните в селце близо до Лахор не са получили хранителна помощ, а в друг случай – близо 100 християнски семейства в село Сандха Калан (провинция Пенджаб) са били изключени от списък за получаване на храна. Има информация, че служители в спешната помощ отказват да дават помощ на немюсюлмани, защото даренията са пристигнали като зекят – ислямската задължителна милостиня. Сесил Шейн Чаудри, изпълнителен директор на Националната комисия за правосъдие и мир, заяви, че заразата COVID-19 не знае граници и всеки е изложен на риск, независимо от неговата религия. По думите му не е справедливо да се отказва храна и помощ по този признак, особено когато малцинствата са най-уязвимите. В Пакистан има 40 хиляди потвърдени случаи на коронавирус, но според него много случаи не са регистрирани от властите.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини