Отидете към основна версия

1 990 22

Демонстранти се опитаха да свалят статуя пред Белия дом

  • статуя-
  • вашингтон-
  • сащ-
  • протест-
  • джордж флойд-
  • белия дом-
  • андрю джаксън

Полицията е използвала лютив спрей, за да разгони протестиращите

Снимка: БГНЕС/ EPA

В САЩ продължават размириците във вълната от протести срещу расизма.  През нощта демонстранти близо до Белия дом се опитаха да свалят статуя на седмия президент Андрю Джаксън, свързван с разселването на индианците през XIX век. Полицията е използвала лютив спрей, за да разгони протестиращите от площад „Лафайет“, предаде БНР.

Видеозаписи, качени в социалните медии, показаха протестиращи да се катерят по статуята и да връзват въжета около нея, а след това да опитват да я свалят от пиедестала ѝ. Статуята, която изобразява Андрю Джаксън във военна униформа, яхнал кон, който се е вдигнал на задните си крака, обаче остана на пиедестала си. Безмилостното отношение на този американски президент към индианците превърна статуята му в цел за демонстрантите, които протестират срещу американското наследство от расистка несправедливост.

По време на своето управление Джаксън подписва закон за преместване на индианците, заради който хиляди хора са прогонени от земите си и хиляди загиват по време на похода на запад. Междувременно кметът на Сиатъл Джени Дъркан обяви, че властите ще разчистят окупираната от демонстранти зона в града и полицията ще се завърне там.

През уикенда в този район имаше стрелба, при която в събота загина един човек, а друг бе тежко ранен. В неделя пък бе прострелян в ръката 17-годишен младеж, който отказал да говори с детективите. Кметът Джени Дъркан каза, че насилието отвлича вниманието от промените, за които настояват хилядите мирни протестиращи, изразяващи недоволството си от расисткото неравенство и полицейската бруталност.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини