Отидете към основна версия

1 398 1

71% подкрепят конкуренцията в железниците

  • конкуренция-
  • железници-
  • евробарометър

Само 18% доволни от БДЖ

Снимка:EPA/БГНЕС

71 % от гражданите на ЕС подкрепят отварянето на своите национални и регионални железопътни мрежи за конкуренция, сочи проучване на Евробарометър. Общо подкрепата надхвърля 60 % във всички държави членки, освен Нидерландия и Люксембург. 78 % от гражданите смятат, че засилената конкуренция ще бъде от полза за пътниците.

Според проучване на Евробарометър по въпроса, по-малко от половината европейци са доволни от железопътните си системи (46 %), макар удовлетворението да е нараснало в сравнение с 1997 г. (41 %). Нивото на удовлетвореност варира от 67 % във Финландия до 18 % в България. Като цяло, то е доста ниско в държавите членки от централна и източна Европа (Чешка република, Унгария, Словения, Словакия, Полша, Румъния, България и Гърция).

Според повечето европейски граждани, отварянето на този пазар за конкуренция ще окаже положително въздействие върху цените на билетите (72 % от анкетираните), качеството на обслужване на пътниците във влаковете (71 %), удобството и чистотата във вагоните (70 %), честотата на влаковете (68 %), точността (66 %), начина на управление на железопътните дружества (63 %) и броя на обслужваните спирки или маршрути (62 %).
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Правим анализ на жп сектора у нас

    Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията започва реализацията на проект по Оперативна програма „Транспорт&rdquo ...
    25.09.2012
    1 497
    1
Новини по държави: