Отидете към основна версия

10 071 82

Румънската армия се нуждае от 5 дни, за да влезе във война

  • румъния-
  • война-
  • мир-
  • нато-
  • бързо реагиране-
  • русия-
  • агресия-
  • армия-
  • войски

НАТО може да реагира за 72 часа, докато румънската армия се нуждае от цели пет дни

Снимка: БГНЕС/ EPA; Американски войници на учение в Румъния

В Румъния се проведе учение на въоръжените сили, което цели да покаже за колко време армията може да премине от състояние на мир в бойна готовност, предаде Romania Libera.

Във военното учение за краткосрочно уведомяване участваха сухопътни войски и части на Военновъздушните сили, съобщи румънското Министерство на отбраната. Приблизително 1000 войници са взели участие в маневрите, наблюдавани лично от президента Клаус Йоханис.

Една от целите на ученията е да се провери за какво време военните части могат да преминат на практика от състояние на мир в състояние на война. Оказва се, че са необходими цели 5 дни. За сравнение изданието посочва, че силите на НАТО за бързо реагиране, които са разположени в Северноатлантическия алианс, имат интервенционен период от 72 часа от получаване на заповедта.

С други думи, може да се предположи, че в случай на агресия, идваща от изток, войските за бърза реакция на НАТО ще защитят Румъния по-бързо от собствената ѝ армия. Хипотетично на руските войски, посочени като потенциален враг, може да са нужни по-малко от три дни, за да стигнат до Румъния, посочва още изданието. Съвместните сили с много висока степен на готовност (VJTF) бяха създадени като ответна сила срещу евентуална агресия от страна на Русия, след като режимът на Владимир Путин незаконно окупира Крим през 2014 г.

Миналата година Германия пое ръководството на силите, и в този контекст Министерството на отбраната на Германия посочи, че сухопътните сили VJTF са съставени от 8000 войници, от които 4000 германци. Те трябва да имат готовност да се бият за максимум 72 часа, или три дни. Romania Libera посочва, че президентът Клаус Йоханис изглежда е доволен от това, че румънската армия може да реагира за 5 дни срещу евентуална агресия. Не е ясно дали президентът, който е и главнокомандващ на румънските сили, е знаел, че силите на НАТО за бързо реагиране имат 3 дни, за да влязат във война срещу врага. А не цели 5 дни. Съвместните сили с много висока степен на готовност са част от Силите за бързо реагиране на НАТО от 40 000 войници. Те са съставени от сухопътни, морски и въздушни специални части.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: