Отидете към основна версия

5 971 23

САЩ не могат да изгонят Турция от програмата за изтребителите Ф-35

  • ф-35-
  • сащ-
  • турция-
  • изтребител-
  • русия-
  • нато-
  • програма

Може ли наистина Вашингтон да реализира тези заплахи?

Снимка: Shutterstock

Оказва се, че не е толкова лесно за Вашингтон да „скъса“ отношенията по програмата за изтребителя Ф-35 със „заклетия си приятел“ Турция, пише вестник The Washington Times, цитиран от агенция "Фокус".

Предполагаше се, че тази ситуация ще се превърне в показателен пример за връщането на неотстъпчивия съюзник в строя. Но изгонването на Анкара от програмата на Пентагона за 1,6 трилиона долара на Пентагона се оказа много по-трудно от очакваното. В резултат на това възникна въпросът: може ли наистина Вашингтон да реализира тези заплахи докрай?

Преди повече от година администрацията на Тръмп официално изключи Турция, нейния ключов съюзник в НАТО, от програмата за създаването на изтребителя от XXI век заради растящите военни връзки на Анкара с Москва. Въпреки това, турските компании все още остават вградени в американската верига на доставки. И засега няма ясна времева рамка за излизането на Турция от тази схема. По-рано беше съобщено, че участието на Анкара в тази програма ще приключи до март тази година. Сега обаче ръководството на американската военна индустрия казва, че най-вероятно сътрудничеството с турската страна по този въпрос ще продължи поне още една година.

Длъжностните лица от Lockheed Martin, основният производител на Ф-35, заявиха миналата седмица, че компанията „продължава да се дистанцира“ от турските производители. Междувременно те не уточниха кога ще настъпи окончателният разрив с Анкара. Както припомня вестникът, САЩ и няколко други страни от НАТО безуспешно протестираха срещу плановете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за придобиване на руски системи С-400, предупреждавайки, че това може да представлява заплаха за системите за сигурност на Алианса.

Анкара от своя страна заяви, че се е обърнала към Москва едва след като ѝ е било отказано да закупи американския еквивалент на това оръжие. Неспособността да скъса връзките си с Турция е поредният неуспех на широко известната програма Ф-35, която страда от преразход на средства и други проблеми. Освен това на Капитолийския хълм нараства и недоволството от ситуацията около нея. Така миналата седмица американските депутати обявиха, че милиони долари от средствата на данъкоплатците са загубени поради лошо написани договори и поради липса на подходящ контрол.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.

Свързани новини