Отидете към основна версия

2 715 17

Руските наемници в Беларус са подготвяли терористична атака

  • беларус-
  • вангер-
  • наемници-
  • русия-
  • терористи-
  • полиция-
  • александър лукашенко

Лукашенко свика спешно съвещание с членовете на Съвета за сигурност

Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус Андрей Равков съобщи, че задържаните в Минск руски наемници са заподозрени в подготовка на терористична атака. Срещу тях е образувано наказателно производство, информират ТАСС и други руски медии.

Равков добави, че се издирват други наемници. Арестуваните са изправени пред обвинения в "подготовка на терористични действия". Беларуската агенция БелТА съобщи, че край Минск са задържани 32 наемници от частната военна компания "Вагнер". Още един наемник е арестуван в южната част на страната. Агенцията отбеляза, че задържаните са руски граждани, които са планирали да дестабилизират президентските избори, предаде News.bg.

Според агенцията групата "бойци" пристигнали в Минск в нощта на 24 срещу 25 юли и се настанила в един от хотелите, след което няколко дни по-късно се преместили в санаториум, разположен недалеч от столицата. Общо, според БелТА, 200 "бойци" са били изпратени в Беларус.

Президентът Александър Лукашенко свика спешно съвещание с членовете на Съвета за сигурност след ареста на повече от 30 руски "бойци", за които се твърди, че са искали да повлияят на изборите за президент, които са насрочени за 9 август. Той обвини Москва в "мръсни намерения". В Държавната дума и Съветът на федерацията (долната и горната камара на руския парламент) увериха, че Русия не била заинтересована от дестабилизиране на ситуацията в Беларус.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: