Отидете към основна версия

2 961 15

Илхам Алиев: Турция не е страна в спора за Нагорни Карабах

  • азербайджан-
  • илхам алиев-
  • турция

Президентът отрече турско участие

Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отрече участието на Турция във въоръжения конфликт за Нагорни Карабах, пердаде ТАСС

"Турция не е страна в конфликта, не участва в него и няма нужда от това", каза той на живо по телевизионния канал Русия-1. Според него ролята на Турция в региона е изключително "стабилизираща".

„Турция е наша братска страна и наш съюзник - продължи президентът на Азербайджан. - Тя ни предоставя само морална подкрепа и ние сме благодарни за нейната солидарност“, заяви президентът. Алиев каза още, че изтребители F-16 на турските ВВС не участват в бойни действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах. "Ние не разполагаме с тази информация", каза Алиев.

"Съвсем наскоро бях информиран, че подобни новини се появяват в информационното пространство. Тя не е потвърдена от нищо. Самолетите F-16 на турските ВВС по никакъв начин не участват в бойни действия". Президентът на Азербайджан добави, че днес, предвид съвременните технологии, е трудно да се скрие нещо. "Има обективни форми на наблюдение, има сателитно наблюдение. И затова е много лесно да се провери, че това е поредната провокация", каза Алиев.

Той добави, че азербайджанската армия „изпълнява с чест целта за възстановяване на териториалната цялост“. По-рано арменското министерство на отбраната съобщи, че турски F-16 е свалил самолет Су-25 на арменските ВВС.

По-късно азербайджанското военно ведомство отрече тази информация. Турската страна също отрече тази информация. Алиев добави, че предвид настоящата позиция на Ереван за Нагорни Карабах, не може да се говори за преговори с Армения.

"Арменският премиер публично декларира, че Карабах е Армения и точка. В този случай за какъв процес на преговори можем да говорим? В крайна сметка същността на принципите, разработени от Минската група на ОССЕ е, че териториите около бившият автономен регион Нагорни Карабах трябва да бъдат прехвърлени на Азербайджан. А ако той казва, че Карабах е Армения и ние трябва да преговаряме с така наречения марионетен режим на Нагорни Карабах, то значи да нарушим формата на преговорите, който съществува от 20 години ", каза той.

Според Алиев „Армения умишлено нарушава преговорния процес, излагайки неприемливи искания“. Алиев каза още, че Азербайджан винаги проявява конструктивност в преговорния процес и придържане към разработените принципи на уреждане. Алиев заяви, че в зоната на конфликта в Нагорни Карабах няма бойци от Сирия. "Не. Това е поредната фалшива новина. Няма бойци от Сирия. Няма нито едно доказателство, нито едно доказателство", каза той.

Алиев добави, че подобни съобщения „циркулират през различни уебсайтове и различни медии“.

"Няма нужда от това (привличане на бойци от Сирия). Азербайджан има обучена армия, много голям мобилизационен резерв.

Обявих частична мобилизация: призоваваме десетки хиляди резервисти. И с население от 10 милиона срещу 2 милиона население на Армения, нямаме нужда от човешки ресурси “, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Свързани новини