Отидете към основна версия

2 786 17

Берлин: Водим разговори с България за двустранните ѝ въпроси със Северна Македония

  • северна македония-
  • българия-
  • спорове-
  • германия-
  • хайко маас

Външният министър на Германия демонстрира ангажираност

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В ЕС се водят интензивни разговори с България за започване на преговори със Северна Македония, а Германия ще направи всичко възможно Скопие да започне процеса по присъединяване към блока до края на годината. Северна Македония и процесът на разширяване на ЕС са едни от приоритетите на германското председателство на Съюза. Това заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Фокус.

На съвместната видеоконференция след онлайн срещата с македонския външен министър Буяр Османи той напомни, че досега е посещавал два пъти Скопие и изрази съжаление, че в момента поради коронавируса не може да посети страната отново.

Според Маас, за да може Скопие да започне преговори с ЕС, в допълнение към двустранните разговори между двете страни, в момента се провеждат интензивни разговори по двустранните въпроси, които съществуват между България и Северна Македония.

''Провеждаме интензивни разговори в рамките на ЕС и разговаряме с българските си колеги за двустранните въпроси, които съществуват между Македония и България. Нашата цел остава и мисля, че е постижима преди края на годината, за да дадем възможност на Северна Македония да започне конкретни и подробни преговори, сподели Маас за спора между двете страни'', заяви Хайко Маас.

Това е първото изявление на член на ЕС, потвърждаващо, че спорът между Скопие и България, в който основната тема е принадлежността на Гоце Делчев, вече не е просто двустранен, а многостранен спор, в който са замесени няколко фактора в ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: