1 Октомври, 2020 11:49 2 777 17

Берлин: Водим разговори с България за двустранните ѝ въпроси със Северна Македония

  • северна македония-
  • българия-
  • спорове-
  • германия-
  • хайко маас

Външният министър на Германия демонстрира ангажираност

Берлин: Водим разговори с България за двустранните ѝ въпроси със Северна Македония - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В ЕС се водят интензивни разговори с България за започване на преговори със Северна Македония, а Германия ще направи всичко възможно Скопие да започне процеса по присъединяване към блока до края на годината. Северна Македония и процесът на разширяване на ЕС са едни от приоритетите на германското председателство на Съюза. Това заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Фокус.

На съвместната видеоконференция след онлайн срещата с македонския външен министър Буяр Османи той напомни, че досега е посещавал два пъти Скопие и изрази съжаление, че в момента поради коронавируса не може да посети страната отново.

Според Маас, за да може Скопие да започне преговори с ЕС, в допълнение към двустранните разговори между двете страни, в момента се провеждат интензивни разговори по двустранните въпроси, които съществуват между България и Северна Македония.

''Провеждаме интензивни разговори в рамките на ЕС и разговаряме с българските си колеги за двустранните въпроси, които съществуват между Македония и България. Нашата цел остава и мисля, че е постижима преди края на годината, за да дадем възможност на Северна Македония да започне конкретни и подробни преговори, сподели Маас за спора между двете страни'', заяви Хайко Маас.

Това е първото изявление на член на ЕС, потвърждаващо, че спорът между Скопие и България, в който основната тема е принадлежността на Гоце Делчев, вече не е просто двустранен, а многостранен спор, в който са замесени няколко фактора в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дългият

    33 2 Отговор
    Не е само Гоце Делчев...цялостно решение за общото минало и език......Никакво отстъпление от тези неща...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 въпросче

    23 1 Отговор
    Хайлпакли ще се меси,където не му е работата? Защо не си гледа баба Меркел и бежанците? Българите там не се месят.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 eine

    9 6 Отговор
    То е ясно, искат и Македония в Четвъртия райх.

    Затова България ще се откаже от всичко в преговорите с Македония.
  • 9 Запознат

    15 1 Отговор
    Тези отношения са ДВУСТРАННИ И ИСТОРИЧЕСКИ и не само. Намесата особено на Меркел не вещае нищо добро за нас. А на екипа на ББ въобще не може да се разчита. И тук обществото заедно ,единно и ПРЕДВАРИТЕЛНО трябва ДА ННИМАВАМЕ
  • 10 Сливи за смет

    15 0 Отговор
    Защо цензурирате бе нещастници? Какво не ви хареса? Истината? Нещастници. Май и вие сте подлоги на менрополията. От човещкия съд може да се укриете, но помете, че тук сте временно. А пред Истинският съд ще давате отчет за всичко.
  • 11 ВМОРО

    17 1 Отговор
    И каква работа имат да се месят в работите между Мизия, Тракия и Македония? Все едно ние да им даваме насока за спорове между Саксония и Вестфалия или които и да било други части на обединена Германия. Пък и не беше ли Берлинският конгрес , който разсече Сан Стефанска България и ѝ отне Македония и Одринско?
  • 12 не може да бъде

    1 7 Отговор
    Без да съм специалист по въпроса ще ви кажа как ще завърши тази сага.Ние,както обиктовени със специфичния си балкански бабаитлък раздухахме неимоверно много историята около създаването на славянската писменост с нашите претенции,като не обърнахме внимание,че има мнения различни от нашето и че тези мнения може да се окажат много важни.Първо за произхода на двамата братя.Проф.Рънсиман и проф.Иречек ги считат за гърци.Много важно е да се разбере и причината за създаването на тази азбука -проф.Рънсиман и др.предполагат/!/че Кирил /Константин и византийският патриарх фотий са обмисляли план за приобщаване на славяните/не на българите,а на всички славяни/към византийската култура/в противовес на католическата/ и това може да стане чрез превод на свещеното писание на славянски език. Тласък на тези идеи е дало посещението на пратеници на моравския княз Ростислав с молба за изпращане на мисионери,които да служат на славянски език.Братята заминават за Моравия,като Кирил предвидливо е подготвил азбуката глаголица!По-нататък историята показва,че учениците на Кирил и Методий са доразвили азбуката и българското царство и българите имат основната и неоспорима заслуга за това /което е и основата на нашите претенции/.А македонските претенции са просто подмяна на историята .Но аз имам съмнение,че на нас ще ни бъде натъквато ,че славянската азбука не е създадена само за българите ,а за всички славяни които много обичат да се делят на племена и народности,да си правя
  • 13 не може да бъде

    1 5 Отговор
    Продължавам -Та славянските племена много обичат да се делят на плечмена и народности,да си правят мръсно един на друг и да се бият за това кой е по по най!И да припомня че именнао Германия -Третият райх е прегърнала коминтерновската идея за македонска държава ,македонска нация и македонски език1
  • 14 Факт

    4 1 Отговор
    Ами да, Хитлер е германец, а Меркел австрийка?
  • 15 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    ..." И КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВАМЕ , ЧЕ ТОВА НЕ Е НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА КОЯТО И ДА Е ДАРЖАВА " !!!!!!!!!
  • 16 Иван

    4 1 Отговор
    Полша да обяви татарския проиэход на германците!!!
  • 17 копи пейст

    4 1 Отговор
    В прекрасните си спомени от Македония Коста Николов, учител на безброй големи наши сънародници, между тях и Симеон Радев припомня песента на Трайко Китанчев за плачещата Македония:

    От връх Пирин планина
    отчаян глас се чува.
    Македония плаче,

    "Проклета и триклета
    да бидеш ти, Европо –
    блуднице Вавилонска.

    Французи, Англичани,
    Италианци и Немци,
    сакат да сме под робство..."

    И родом съм славянска
    земя со злато пълна,
    затуй завиждат сите.

    Към вази, мили братя,
    вий българи свободни,
    ръцете си простирам
    и на помощ ви викам
    и на помощ ви чакам!
Новини по държави: