Отидете към основна версия

10 543 13

Кметът на Ню Йорк сравни "Санди" с Втората световна война

  • ураган-
  • "санди"-
  • сащ-
  • ню йорк
Така изглежда в момента Атлантик сити в щат Ню Джърси. Снимка: ЕПА/БГНЕСнта

Жертвите на урагана „Санди“ в САЩ вече са близо 50 души, съобщи Франс прес. Загинали има в щатите Кънектикът, Мериленд, Ню Йорк, Ню Джърси, Северна Каролина, Пенсилвания, Вирджиния. Жителка на Торонто в Канада също бе убита от съборено от вятъра рекламно пано.

С това жертвите на супербурята в САЩ, Канада, Пуерто Рико, Куба, Ямайка и Хаити стават 110 души.
Загиналите в Ню Йорк са 18 души, а според кмета Майкъл Блумбърг, който сравни отчаянието, породено от бедствието, с Втората световна война, броят на жертвите в близките часове може да нарасне. Продължават спасителните операции в мегаполиса.
Общо от урагана са пострадали около 50 милиона души на територията на 11 щата и федералния окръг Колумбия. Около 8 милиона имат проблеми с електрозахранването.

Директните щети от „Санди“ се оценяват на около 20 милиарда долара, а според някои източници – на 45 милиарда. В близките дни, когато ураганът премине през Пенсилвания и  по-нататък в щата Ню Йорк, се очакват проливни валежи и наводнения.

Седмици ще са нужни ситуацията в САЩ да се нормализира след опустошителния ураган, но източният бряг започва лека-полека да се връща към релсите на нормалния живот, след като две ключови летища обявиха нощес, че частично ще бъдат отворени отново, съобщи британският вестник „Телеграф“. Международното летище „Джон Фицджералд Кенеди“ и „Нюарк Либерти“ - два от трите главни аеропортове на Ню Йорк отчасти възобновяват работата си в сряда сутринта. Летище „Ла Гуардия“ засега остава затворено. Трите летища обслужват средно по 300 000 пътници дневно.

Според летищните власти обаче 19 000 полета са били анулирани от неделя насам, а туристическите агенции предвиждат, че ще минат поне четири-пет дни, докато графиците се нормализират напълно. За целта от голямо значение ще бъде и възобновяването на обществения транспорт, тъй като голяма част от летищния персонал разчита на него, за да се придвижи до работното си място. Според кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг за възстановяването му ще са нужни няколко дни.

Около 220 пътници все още остават блокирани по летищата – 100 на летище „Кенеди“ и по 60 на „Нюарк Либерти“ и „Ла Гуардия“. Раздадени са им сгъваеми легла и пакети с храна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Обама иска $ 50 милиарда за щетите от Санди

    Президентът Барак Обама се обърна към Конгреса на САЩ с искане да отдели 60 милиарда долара за възстановяване и компенсация на пострадалите от ураг ...
    08.12.2012
    1 196
    0
  • Полицай спаси 7 души и загина

    Поне 64 са известните засега жертви на чудовищната буря по източното крайбрежие на САЩ, а щетите са за милиарди долари, съобщи „Дейли мейл&ld ...
    01.11.2012
    27 571
    23