Last news in Fakti

8 Декември, 2012 12:18 1 187 0

Обама иска $ 50 милиарда за щетите от Санди

  • ураган-
  • санди
Обама иска $ 50 милиарда за щетите от Санди - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Барак Обама се обърна към Конгреса на САЩ с искане да отдели 60 милиарда долара за възстановяване и компенсация на пострадалите от урагана Санди. Обръщението му подкрепиха и губернаторите на двата най-силно пострадали щата – Ню Йорк и Ню Джърси, съобщи Би Би Си.

Официален представител на Белия дом обясни, че щетите от бедствието не могат да бъдат покрити със сумите от застраховките. В резултат на урагана 120 души загинаха, а хиляди и досега не могат да се върнат по домовете си.

Поражения има в нюйоркското метро, напълно или частично са разрушени стотици жилищни и административни сгради в североизточната част на страната. Според оценките, щетите, нанесени на споменатите два щата плюс Кънектикът, възлизат на 80 милиарда долара.

Според администрацията този ураган може да се окаже един от „най-скъпоструващите“ в американската история.

За да постъпят средствата в пострадалите райони, документът за тяхното заделяне трябва да бъде подписан от двете камари на американския Конгрес – и от контролираната от републиканците Камара на представителите, и от Сената, в който доминират демократите.

Експертите очакват, че искането ще предизвика бурни дебати, както приемането на всеки документ или законопроект, разглеждащ въпроси, свързани с промени във федералния бюджет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА