Отидете към основна версия

2 355 22

Гърция: Турция подкопава сигурността в широк регион

  • гърция-
  • турция-
  • средиземно море

Атина и Анкара спорят сериозно за водите около остров Кастелоризо

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция подкопава сигурността в широк регион от Югоизточното Средиземноморие до Нагорни Карабах, като потъпква международното право и пренебрегва заключенията на срещата на върха на ЕС от 1-2 октомври, заяви днес гръцкият външен министър Никос Дендиас след заседание на Съвета на ЕС по външните работи в Люксембург, предаде ТАСС.

"Днес имах възможност да информирам колегите си в Съвета на ЕС за новите незаконни действия на Турция в гръцкия континентален шелф на юг от Кастелоризо. Аз им обясних и очевидното - кой е общият знаменател във всички проблемни ситуации в региона: в Нагорни Карабах, Сирия, Ирак, Кипър, Югоизточното Средиземноморие. Общият знаменател е Турция. Турция подкопава мира и стабилността в региона", заяви Дендиас.

По-рано днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис информира в телефонен разговор председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за новия "незаконен" турски навигационен телекс /Навтекс/ за изпращането на турския кораб "Оруч Реис" в непосредствена близост до гръцкия остров Кастелоризо. Мицотакис съобщил на Мишел, че ще постави въпроса за това ново действие на Турция на заседанието но Европейския съвет на 15-16 октомври, предава БТА.

Атина и Анкара спорят за водите около Кастелоризо. "Оруч Реис", който правеше проучвания в района, бе изтеглен в средата на септември, за да се даде шанс на дипломатическите усилия за решаване на противоречията. Днес обаче корабът бе изпратен отново в спорната зона.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: