Отидете към основна версия

2 426 26

Нови атомни мощности са най-ефективният начин за декарбонизиране

  • атомни мощности-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • декарбонизиране-
  • тим йео

Това може да осигури намаляване на въглеродния отпечатък до 34%

Снимка: Shutterstock

Изграждането на нови атомни мощности е най-ефективният начин за постигане на декарбонизация на енергийната мрежа в световен мащаб. Това може да осигури намаляване на въглеродния отпечатък до 34% за мегават инсталирана мощност, в сравнение с непостоянните възобновяеми енергийни източници. Това се посочва в последния доклад на базирания в Лондон New Nuclear Watch Institute (NNWI).

Експертите от NNWI препоръчват на политиците да погледнат отвъд усреднените разходи за производство на енергия (LCOE), тъй като фокусирането върху този показател не отразява всички променливи, включително дали производството на електроенергия разчита на природни условия и дали определени технологии могат да имат скъпоструващи и вредни последици за енергийния сектор, обществото, околната среда или икономиката.

„Когато светът избира коя технология да подкрепи, за да ускори замяната на изкопаемите горива, препоръките на доклада могат да спестят милиарди за потребителите и данъкоплатците. Ако енергийната индустрия иска да бъде гъвкава, рентабилна и декарбонизирана, трябва да сме сигурни, че когато говорим за технологии за производство на електроенергия, трябва да погледнем отвъд изчисленията на LCOE, за да представим цялостната картина“, посочва председателят на New Nuclear Watch Institute Тим Йео.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: