Отидете към основна версия

3 789 30

Байдън ще настоява Сърбия да признае Косово

  • косово-
  • ивица дачич-
  • сърбия-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • балкани

Демократите ще поискат признаването на Косово, заяви Дачич

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сърбия не трябва да се страхува от новия президент на САЩ Джо Байдън, оцени председателят на Скупщината Ивица Дачич, като същевременно отбеляза, че американската Демократическа партия ще настоява Белград да признае Косово, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.

„Ние гледаме на него до голяма степен през призмата на 90-те, но забравяме, че през този век той е идвал в Белград и сме изграждали отношения заедно. Така че няма връщане към 90-те години, независимо от резултатите от изборите в Америка, но демократите ще поискат признаването на Косово“, заяви Дачич в интервю пред местна медия, предаде агенция "Фокус".

Председателят на парламента припомни, че Байдън, като вицепрезидент на САЩ, е бил два пъти на официално посещение в Белград и посочи, че разговорите, които е водил с него като министър-председател във Вашингтон и на Мюнхенската конференция за сигурност с президента Вучич, са напълно различни от тези, които Байдън е водил през 90-те години. „Мисля, че трябва да се съсредоточим върху изграждането на нови отношения и нови връзки с хората, които също ще се занимават с европейските въпроси, т.е. диалога с Прищина. Защото най-големият проблем на американската администрация на Байдън, тоест демократите, е, че те вярват, че косовският въпрос е разрешен“, казва Дачич.

Той смята, че те не подкрепят продължаването на диалога между Белград и Прищина, а просто търсят изпълнението на решението за признаване на Косово. Дачич посочва, че в този смисъл тази администрация вероятно не би била по-благоприятна за Сърбия от Тръмп, който не носи тежестта от участие в проекта за създаване на независимо Косово. „Ето защо администрацията на Тръмп беше по-отворена за компромиси. Ситуацията обаче се променя и реалната международна политическа сцена се промени. Косово вече няма толкова силна позиция, каквато имаше, няма мнозинство, не може да стане член никъде“, завършва Дачич.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: