Отидете към основна версия

3 097 18

Ракетите Spike показаха точност на маневри в Естония (ВИДЕО)

  • ракети-
  • spike-
  • естония-
  • рафаел-
  • rafael

Няколко европейски делегации присъстваха на демонстрацията

Естонските отбранителни сили изстреляха противотанкови управляеми ракети (ПТУР) SPIKE SR (малък обег) по време на демонстрация, която се състоя през септември. Естония е домакин на годишни маневри на НАТО.

Ракетата SPIKE SR, произведена от EuroSpike (европейско съвместно предприятие между отбранителните компании Rafael Advanced Defense System, Diehl Defense и Rheinmettal Defense), е част от по-голямото, многофункционално и многоцелево семейство на ракетите SPIKE с електрооптично управление. SPIKE SR е усъвършенствана управляема ракета, изстрелвана от рамо и предназначена за съвременна пехотна война. Сред предимствата на SPIKE SR е, че е много лека – само 10 кг, лесна е за управление и има подобрен обхват от 2000 метра. Лесното използване на SPIKE SR позволява на обикновения пехотинец да се обучи бързо и да поддържа високо ниво на подготовка, като не е необходимо почти никакво непрекъснато обучение.

Отбранителните сили на Естония оцениха оперативността на системата и успешно изстреляха две ракети SPIKE SR, които улучиха поставените цели.

Освен изстрелването на бойни ракети, естонската армия изпробва различните тренировъчни възможности за оръжейната система, включително за тренировки на открито и на закрито. Eстонските отбранителни сили също така оцениха високото ниво на преносимост на SPIKE SR и високо ефективните тандемни HEAT (High Explosive Anti-Tank) бойни части, които позволяват високотехнологично проникване през модерна броня, както и критичен обхват на стрелба от 2000 метра.

Тези възможности подобряват маневреността на пехотните части, изправени срещу заплахата от модерни танкове, които имат по-добра броня, по-голям радиус на действие и усъвършенствана оптика, излагащи на риск разчетите на ПТУР. Със своята добра маскировка и възможност за употреба от един войник, SPIKE SR позволява на бойните сили да стрелят и да се придвижат, без да издават местоположението си. Това е изключително важно както при конфликти с висока интензивност, когато има танкова атака, така и при хибридна война, когато "прокси бронирани" сили действат, за да удържат територия.

Няколко европейски делегации присъстваха на демонстрацията, както и членове на Клуба на потребителите на SPIKE. Тя бе предшествана от кратък инструктаж за експлоатацията на оръжието на участващите в демонстрацията естонски бойни сили.

Разположената в контейнер с размер 98 см SPIKE SR е много лесно преносима и позволява на пехотата бързо да се разгърне с оръжието при всякакви наземни пехотни маневри.

През септември 2019 г. Министерството на отбраната на Естония подписа рамково споразумение с EuroSpike на стойност 40 млн. евро за доставката на ПТУР SPIKE LR, пускови установки и свързаната с тях поддръжка и обучение. Договорът включва пускови устройства ICLU (Integrated Control Launch Units) и бойни ракети SPIKE.

Естония е сред 35-те държави и една от 19-те страни в ЕС и НАТО, които използват SPIKE. Над 33 000 ракети SPIKE са доставени досега в различни точки на света, като над 5500 от тях са изстреляни по време на обучение или в реални бойни действия.

Израелската държавна компания RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd., която е част от EuroSpike, участва активно в процеса на модернизация на Българската армия, в това число и в търга за доставката на 150 нови бронирани машини за нуждите на българските Сухопътни войски в партньорство с мултинационалната GDELS.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: