Отидете към основна версия

2 234 23

Молдовският парламент одобри законопроект за руския език

  • молдова-
  • игор додон

В същото време се предполага, че работата в офисите ще продължи да се извършва на държавния език

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парламентът на Молдова одобри законопроект за признаване на руския език като официален език за междуетническа комуникация, предаде БГНЕС. Според него цялата информация от държавните агенции трябва да бъде представена както на румънски (молдовски), така и на руски.

Езиковата реформа беше предложена от социалистическата партия на отиващия си президент Игор Додон. На второ четене законопроектът беше подкрепен от 55 от 101 депутати.

Неговите поддръжници казват, че действат по искане на рускоговорящи граждани, които са принудени да наемат преводачи, за да общуват с държавни агенции. Депутатите подчертават, че повече от една трета от гражданите използват руския език и техните интереси трябва да бъдат взети под внимание.

В същото време се предполага, че работата в офиса ще продължи да се извършва на държавния език.

Опозиционните партии, включително „Действия и солидарност“ на новоизбрания президент Мая Санду, се обявиха срещу реформата. Те обвиняват социалистите, че насърчават проруските политики и се стремят да разделят обществото.

Кремъл приветства укрепването на статута на руския език в Молдова. Коментирайки разглеждането на законопроекта в молдовския парламент, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков подчерта значението на този език за жителите на постсъветските страни:

Игор Додон призова реформата да бъде приета възможно най-скоро, за да може той да подпише закона, преди Мая Санду да встъпи в длъжност. „Струва ми се, че следващият президент няма да подпише тези закони“, обясни Додон.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини