Last news in Fakti

6 Декември, 2020 17:30 3 398 37

Молдова ври и кипи! Многохиляден протест с искане на оставката на правителството в Кишинев

  • молдова-
  • мая санду-
  • игор додон

Пред свои привърженици избраната за президент Мая Санду обвини настоящия държавен глава Игор Додон, че се опитва да узурпира властта чрез правителството и парламента

Молдова ври и кипи! Многохиляден протест с искане на оставката на правителството в Кишинев - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди хора се събраха на демонстрация в Кишинев с искане за оставката на правителството и за разпускането на парламента, предаде Франс прес. Протестната проява бе проведена по призив на избраната за президент Мая Санду.

Участниците в демонстрацията - най-малко 20 хиляди души, изпълниха центъра на молдовската столица, като скандираха "Оставка!", "Предсрочни избори!" и "Долу крадците, долу корупцията!".

Протестиращите приеха резолюция, в която изложиха исканията си, а Мая Санду обвини настоящия държавен глава Игор Додон, че се опитва да узурпира властта чрез правителството и парламента.

"Настояваме за незабавната оставка на правителството на Йон Кику, който носи отговорност за влошаването на ситуацията в икономиката и социалната сфера и прокарва корупционни схеми на фона на бедстващото положение на населението. Парламентът следва да бъде разпуснат незабавно в съответствие с нормите на конституцията. Настояваме да бъдат произведени предсрочни парламентарни избори", се казва в резолюцията.

След приемането на резолюцията участниците в демонстрацията, която премина мирно, се разотидоха.

Избраната за президент на Молдова лидерка на проевропейската опозиционна Партия на действието и солидарността Мая Санду също поиска правителството на Йон Кику да подаде оставка незабавно, за да отвори път за разпускане на парламента и предсрочни избори:

"Този парламент трябва да си отиде. И най-краткият път е оставката на правителството", каза Санду на митинг на своите привърженици на площада на Великото народно събрание, цитирана от ТАСС

Санду обвини настоящото правителство и парламент в корупция:

"Това е протест на граждани, които искат промяна, срещу тези, които искат да продължат да ограбват държавата", каза тя, като отбеляза, че настоящият президент Игор Додон се опитва да запази властта чрез правителството и парламента:

"Пренебрегвайки гласуването ви на президентските избори, Додон създаде скандално мнозинство в парламента от Партията на социалистите [на Република Молдова] и партията Шор. Създаден е от депутати, които са участвали в кражбата на милиард, от депутати, които са се отказали три пъти за един мандат, от депутати които служат на Додон, а не на хората ", каза тя.

Санду разкритикува пакет от закони, приет от парламента тази седмица, който засилва статута на руския език и премахва наложени преди това ограничения за излъчването на руски телевизионни канали.

Депутатите също така разшириха правомощията на властите на Гагаузката автономия и преведоха в свое подчинение спецслужбите под предлог, че Санду има румънско гражданство.

Също така беше решено да се отмени разпределението на територията на бившия републикански стадион за изграждането на новото американско посолство:

"Тези закони разделят страната. Когато хората умират от глад, те приемат езикови закони, които могат да ни оставят без външно финансиране.

Орязват правомощията на президента, за да направят невъзможна борбата с корупцията. Това парламентарно мнозинство е срамно, приема закони в нарушение на конституцията.

Додон се опитва да подпали цялата страна. Той се опитва да предизвика хаос, криза, за да държи страната в международна изолация ", каза Санду, обръщайки се към протестиращите на руски език.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мууу Краваааа съмммм

    60 6 Отговор
    Бай Дън каза че имат големи планове за молдова..Почнаха ги.

    Коментиран от #36

  • 2 Сандо

    35 9 Отговор
    Това е естествено демократичен и прогресивен митинг.Исканията са като нашите,очакваме реакции от САЩ и Европа.

    Коментиран от #16

  • 3 Дедо

    34 4 Отговор
    А пачковия шкаф
  • 4 Чичо

    13 28 Отговор
    Всеки де има граница с Русия да внимава,
    Tanks V Putin ;)

    Коментиран от #34

  • 5 !!!?

    5 35 Отговор
    Додон при Янкович, докато не го е изпреварил Лукашенко !!!?

    Коментиран от #27

  • 6 Хаха

    7 46 Отговор
    Още една Путинска креатура - Додон си отива. Путин остава сам заедно с троловете на Факти.

    Коментиран от #12

  • 7 ЦарВул

    32 2 Отговор
    МИ Т,АА румънкаК,ВЪ К.РА МИ ТЪРСИ В МОЛДОВА!ДА СЕ КАНДИДАТИРА ТАМ ЗА ПРЕЗИДЕНТ!!А ТУКА ЗАПОЧНА С ЛЪЖИТЕ ОТ БАЙ ДОНЧО,СОРОС И СИЕ!Т,ВА ДО НИКЪДЕ НЯМА ДА Я ДОВЕДЕ!НАЙ МАЛКОТО ЩЕ ИЗБЯГА КАТО БЕЛОРУСКИНЯТА В СТРАНТВО И ТАМ ДА СИ УПРАВЛЯВА КОЛКОТО И КОГОТО СИ ПОИСКА!!И АЗ ИСКАМ ДА СЪМ ПРЕЗИДЕНТ НА "КРАВАРНИКА" АМА БАЙ ДЪН НЕ ДАВА!!И Т,ВА Е!!ЧАО!ДО СКИФ!!
  • 8 Странджата

    27 1 Отговор
    Само капка скоро потоп,догодина по това време света ще бъде разкъсван от граждански войни създадени от няколко човека а сегашните тъпи политици които следват сляпо наставленията след време ще бъдат жертвани за да се успокои народният гняв/най-старата приказка на света не напразно в момента един управляващ няма дето да засвидетелства ум,хитрост,реторика и харизма само ербап с рогата като Джонсън и Ердоган или слушам и изпълнявам като Борисов и Макрон/.
  • 9 антисоросоид

    33 3 Отговор
    Излезли подлъгани от купени сороски слуги 20000 души ами ако излязат срещу тях милионите гласували ?
  • 10 БАЙ Х@Й

    35 4 Отговор
    Молдова "ври и кипи", Беларус " се тресе" , а тук 150 дни - "тишина" а !!!

    Коментиран от #20

  • 11 Факт!

    5 36 Отговор
    Румъния и Молдова СА едно цяло!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 деду

    36 4 Отговор

    До коментар #11 от "Факт!":

    Иди в Молдова в центъра на Кишинев и го кажи това силно на глас. Не ти завиждам след това

    Коментиран от #14

  • 14 Хо хо хо

    7 21 Отговор

    До коментар #13 от "деду":

    Глпак ти през живота си молдовец сигурно не си виждал.Говорят румънски бе мой

    Коментиран от #17

  • 15 само питам

    30 0 Отговор
    Остана ли още държава в която да признават изборите ? Даже и перчема не признава изборите в краварника.
  • 16 Емил

    6 15 Отговор

    До коментар #2 от "Сандо":

    Санде, бе, 20 000 от град с по-малко от 700 000 население (в държава с 3 млн.) - това значи в София да направите протест с 50 000 души!!! А вие, не можете събра 5 000! За какво сравнение говориш?! Видяла жабата...

    Коментиран от #31

  • 17 деду

    9 10 Отговор

    До коментар #14 от "Хо хо хо":

    Говорят на чист български бе , не румънски. познавам доста в чужбина

    Коментиран от #19, #30

  • 18 В.В.П.

    26 1 Отговор
    Ако чакат от 9000 км помощ,няма да стане!!..Да почват да бачкат и да не си губят времето с митинги и протести.... молдованите,говорят и руски и румънски..Първото им име е руско,второто , румънско...У дома,някои говорят румънски,и други руски....Всеки да прави изводи..
  • 19 Факт!

    5 11 Отговор

    До коментар #17 от "деду":

    Познаваш дръжки.Молдова=Румъния!
  • 20 Антитрол

    35 1 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й":

    Така, така - според соросчетата само в Молдова и Беларус има протести - във Франция, Германия и България нищо не се случва - всички са много "щастливи" да им налагат джендърски "ценности", да им вкарват всякакви чалмосани да ги колят и убиват, да ги крадат съвсем законно, да ги морят с какво ли не.
    Всички са се прегърнали и гледат към "светлото" соросоидно бъдеще.

    Коментиран от #23

  • 21 Росен Плевналиев

    14 1 Отговор
    ИСКАМ ДАМАЙБАТ МОЛДОВСКИ НЕГРИ ОТ НАТО ОТАН, НА ИЗКОРМЯНЕ
  • 22 Черен Петър

    20 1 Отговор
    Очертава се повторение на украинската история, макар и в малко по-умален мащаб. Ще се намърдат там американците, а Румъния ще се опита да я анексира тая Молдова, апетити за което има доста отдавна...Не искам да съм лош пророк, но нещата там поемат в тази посока,,,
  • 23 Опааа

    19 1 Отговор

    До коментар #20 от "Антитрол":

    Публикувано във факти.бг: Също така беше решено да се отмени разпределението на територията на бившия републикански стадион за изграждането на новото американско посолство:.......за който не е разбрал това беше най-важното изречение в цялата статия, всичко останало е пунта мара........ей тия не се научиха че който е пуснал говедата в страната си не е видял добро, примери има колкото си щеш като ние сме един от най-показателните! Само че Владимир ВЛАДИМИРОВИЧ няма да допусне това да се случи и в Молдова.......не успяха и в Беларус, а постепенно кравабойс ще бъдат изритани като кучета отвсякъде.
  • 24 факт

    17 2 Отговор
    добре че е ядреното оръжие иначе алчния запад ще се задави като хитлер и наполеон
  • 25 Бай Шиле

    14 2 Отговор
    Молдовци,чакайте цветна революция.Да ви е честито.
  • 26 no name no face no number

    12 2 Отговор
    обикновените румънци и молдовци не се харесват взаимно
  • 27 карамфила

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "!!!?":

    Боико при ердуган преди да го е изпреварил плявналиев.За всяка кражба и шкафче,смъртна присъда.
  • 28 гербавтрол

    5 1 Отговор
    Това са платени протести, от божков.
  • 29 Vov

    15 0 Отговор
    Поставена от соросоиди, искаща да узурпира властта с президентски укази. Срам нямат ли? Парламентът правел преврат. По голямо безумие, едва ли може да се публикува и то в заглавие.
  • 30 ЕИ ПАПУР

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "деду":

    ХАБЕР НЯМАШ БЕ СЪДЪТ ИМ СЕ ПРОИЗНАСЯ НА РУМЪНСКИ НОВИНИТЕ ТОВА Е ОФИЦИАЛНИЯ ЕЗИК
  • 31 Сандо

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Емил":

    Май не си разбрал,ставадума не за броя хора,а за исканията на протестиращите - оставка,избори и т.нат.
  • 32 Иван

    3 0 Отговор
    Скандираха "долу крадците,горе Порош,още по-горе Иэраел".
  • 33 KOREKTOR 1

    9 0 Отговор
    ТРОЛОВЕ ЖАЛКИ ПЛАТЕНИ ГОВЕДАРСКИ НА КОЗЯК 16

    БОЛИ ГО ФАРА ПУТИН ЗА МОЛДОВАНИЯТА.

    ТОЙ ТАМ СИ ИМА РУСНАЦИ ЗАЩИТЕНИ ОТ РУСКИ МИРОТВОРЦИ И КОЙТО

    ИМ ПОСЕГНЕ ДУПЦЕ ДА МУ Е ЯКО.

    ПИТАЙТЕ МИШИТО ДЖУГАШВИЛИ ДЕТО СИ ИЗЯДЕ ВРАТОВРЪЗКИТЕ ОТ СТРАХ
  • 34 Демокрацията е лъжа!

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо":

    И откога Молдова има граница с Русия бе, умник?

    Коментиран от #35

  • 35 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Демокрацията е лъжа!":

    Може би тоэи чалгаджия вижда бъдещето.
  • 36 куку руку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мууу Краваааа съмммм":

    Бог да прости Молдова... къде стъпи соросоид, трева не никне!
  • 37 antoni

    1 0 Отговор
    Тия Молдовци са уникални. Те са едновременно:
    - Молдовци
    - Румънци
    - Българи
    Вместо да си се кефят на държавата те се кефят да са други.
    Все едно аз да се кефя да съм Американец. Такова нешо няма как да се случи или да си пожелая.