Отидете към основна версия

2 613 10

Осъдиха журналист на 27 години затвор

  • джан дюндар-
  • турция-
  • германия-
  • затвор-
  • присъда

Турция иска от Германия екстрадирането на Джан Дюндар

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турски съд осъди на 27 години и 6 месеца затвор журналиста Джан Дюндар. Той живее в изгнание в Германия от 2016 г. Обвинението срещу бившия главен редактор на опозиционния всекидневник "Джумхюриет" е подпомагане на терористична група и шпионаж.

Според съдът в Истанбул Дюндар е обвинен в организирането на доставка на турско оръжие на сирийски бунтовници, които се сражават срещу президента Башар Асад.

Дюндар не е присъствал на съдебното заседание. Анкара иска от Берлин подсъдимият да му бъде предаден. Турция е обявила журналиста за издирване чрез Интерпол още през 2018 г.

В обвинителните материали е записано, че през 2015 г. главният редактор на вестник " Джумхюриет" е получил информация и е публикувал материал за доставка на турско оръжие на сирийски бунтовници. След това е арестуван. През февруари 2016 г. е освободен срещу подписка. През месец май същата година е направен опит за покушение над него, а през юни напуска Турция и избира за временно пребиваване Германия.

По делото подсъдими са 17 души. Част от тях са на свобода, а други са получили ефективни присъди. Последните са обвинени в подпомагането на екстремистки организации и пропагандиращи тероризъм.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Вижте какво поиска Ердоган от Германия

    Турското правителство е призовало екстрадицията на критично настроения журналист Джан Дюндар и други 68 заподозрени в тероризъм от Германия да съвпадн ...
    28.09.2018
    6 296
    54
Новини по държави: