Last news in Fakti

23 Декември, 2020 14:27 2 609 10

Осъдиха журналист на 27 години затвор

  • джан дюндар-
  • турция-
  • германия-
  • затвор-
  • присъда

Турция иска от Германия екстрадирането на Джан Дюндар

Осъдиха журналист на 27 години затвор - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турски съд осъди на 27 години и 6 месеца затвор журналиста Джан Дюндар. Той живее в изгнание в Германия от 2016 г. Обвинението срещу бившия главен редактор на опозиционния всекидневник "Джумхюриет" е подпомагане на терористична група и шпионаж.

Според съдът в Истанбул Дюндар е обвинен в организирането на доставка на турско оръжие на сирийски бунтовници, които се сражават срещу президента Башар Асад.

Дюндар не е присъствал на съдебното заседание. Анкара иска от Берлин подсъдимият да му бъде предаден. Турция е обявила журналиста за издирване чрез Интерпол още през 2018 г.

В обвинителните материали е записано, че през 2015 г. главният редактор на вестник " Джумхюриет" е получил информация и е публикувал материал за доставка на турско оръжие на сирийски бунтовници. След това е арестуван. През февруари 2016 г. е освободен срещу подписка. През месец май същата година е направен опит за покушение над него, а през юни напуска Турция и избира за временно пребиваване Германия.

По делото подсъдими са 17 души. Част от тях са на свобода, а други са получили ефективни присъди. Последните са обвинени в подпомагането на екстремистки организации и пропагандиращи тероризъм.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    5 2 Отговор
    мафия
  • 2 оня с коня

    14 3 Отговор
    Германия НИКОГА няма да предаде въпросното лице на Турция.И точно ТУК е момента да се потвърди за сетен път Балгаро-турската Дружба:А е влязъл в БГ Джан Д,,а бат Бойко му е сложил прангите и е пратил СМС на Ердоган: "Птичето е в Клетката,ела си го прибери"!Ама иначе ни е хубо че у нас не влизат Бежанци от Турция ааа?:)
  • 3 Този

    7 8 Отговор
    Е най големия терорист,трябваше да му сложат забрана за напускане на страната
  • 4 Рошко

    10 0 Отговор
    Пак добре, ако беше тука щяха да го самоубият
  • 5 Няма по-гнусно нещо от.............

    8 13 Отговор
    Журналист врящ си гагата където не го засяга.
  • 6 Леле

    13 3 Отговор
    Този журналист значи е организирал тайна доставка на турско оръжие за сирийските бунтовници. Освен това е публикувал във вестника си информация за доставка на турско оръжие на сирийските бунтовници. Нещо тука ми се губи логиката. Значи сам публикуваш в твоя вестник информация за тайната сделка с оръжие която пък сам си организирал? Нещо не ми се вярва да е чак толкова изперкал тоя.

    Коментиран от #8

  • 7 Ранд

    8 4 Отговор
    Добре си бяха докато следваха повелите на Ататюрк , сега Ердоган ги върна във времето на султаните ,но може така да им харесва ...те си знаят

    Коментиран от #9

  • 8 наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Леле":

    до 6 -публикувал е във весника извършената тайна сделка на турското правителство за доставка на оръжие
  • 9 5Kan

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ранд":

    Било им е хубаво през оовече от над 600 султански години нали
  • 10 Значи. .

    1 0 Отговор
    Тоя уж журналист е Жан а не джан. ..само да се знае
Новини по държави: