Отидете към основна версия

2 615 26

Облаците около Тръмп се сгъстяват! Все повече законодатели искат бърз старт на импийчмънт на президента

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • републиканската партия

Oт Белия Дом заявиха, че процес по импийчмънт би довел до по-голямо разцепление в страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Съединените Щати нарастващ брой законодатели застават зад идеята за бърз старт на процес по импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Демократи в Камарата на представителите се готвят да представят обвиненията си в началото на следващата седмица.

Междувременно Туитър блокира перманентно профили на Тръмп, заради „риск от допълнително подстрекаване на насилие“.

За импийчънт до момента са се подписали 150 демократa от Камарата на представителите. Законодателите използват думите на президента на митинг малко преди отправянето на негови лоялисти към Капитолия в момент, в който течеше процес по приемане на резултатите от президентската надпревара, спечелена от Джо Байдън.

Тогава Тръмп каза „ние спечелихме изборите“ – невярно твърдение, което се приема, че е окуражило и провокирало незаконни действия. Като довод за импийчмънт демократите посочват и телефонния разговор на Тръмп с официално лице в Джорджия, в който президентът иска намиране на допълнителен брой гласове за него от президентската надпревара.

Но дори обвиненията да бъдат приети не ясно дали ще има възможност за процес в Сената преди края на мандата на Тръмп на 20-и януари. Това би бил вторият процес по импийчмънт спрямо Тръмп.

Oт Белия Дом заявиха, че процес по импийчмънт би довел до по-голямо разцепление в страната.

Останалите варианти, които се спрягат за преждевременно прекратяване мандата на Тръмп са подаване на оставка или използване на 25-тата поправка в Конституцията за премахването му от власт.

Докато законодатели настояват за търсене на отговорност на Тръмп разследването на отнелия човешки животи щурм на Капитолия продължава. Според запознати с разследването, цитирани от Вашингтон Поуст ФБР се опитват да разберат дали някои от нахлулите в Конгреса в сряда са имали намерение да убият или пленят законодатели.

Междувременно Тръмп заяви, че ще се премести на друга социална платформа или ще си направи своя собствена след като Туитър блокира за постоянно профила му, заради неколкократно нарушаване правилата на компанията.

Някои от съмишлениците на Тръмп са се насочили към друга платформа – Парлър, но тази платформа бе забранена от магазина на приложения на Гугъл, заради разпространяване на съдържание което потенциално може да доведе до насилие.

Епъл също предупреди, че ще премахне Парлър от своя магазин за приложения ако компанията не се съобразява с изискванията за модериране на съдържание.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.

Свързани новини