Отидете към основна версия

1 100 4

Кайро пак в пламъците на гражданската война - Видео

  • египет-
  • мохамед морси-
  • конституция

Египетската армия разположи танкове около президентския дворец на Мохамед Морси. Стъпката има за цел да сложи точка на ескалацията на насилието между пропрезидентските сили и тези на опозицията, предаде Би Би Си.

Най-малко петима души загинаха, а близо 500 бяха ранени при сблъсъци, избухнали през последното денонощие в столицата Кайро.

Високопоставени източници от полицията определиха събитията в Кайро като гражданска война, предаде Ей Би Си. „Ал Джазира“ съобщава, че поне 5 танка са разположени около президентския дворец. „Ал Арабия“ допълва, че нейни кореспонденти са забелязали и тежка бронирана техника на вътрешното министерство.

Египет се плъзна по спиралата на насилието след като президентът Мохамед Морси предложи противоречив вариант за конституция, базиран на засилване на ролята на шериата и укрепване на личната му власт.

Просветските кръгове в обществото бяха възмутени от арогантността на управляващите Мюсюлмански братя и тяхното желание да проведат в кратки срокове референдум за новия основен закон. Според опозицията с бързането си Морси се опитва по примера на сваления си предшественик Хосни Мубарак да налага изгодни нему закони. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини