6 Декември, 2012 11:40 1 099 4

Кайро пак в пламъците на гражданската война - Видео

  • египет-
  • мохамед морси-
  • конституция

Египетската армия разположи танкове около президентския дворец на Мохамед Морси. Стъпката има за цел да сложи точка на ескалацията на насилието между пропрезидентските сили и тези на опозицията, предаде Би Би Си.

Най-малко петима души загинаха, а близо 500 бяха ранени при сблъсъци, избухнали през последното денонощие в столицата Кайро.

Високопоставени източници от полицията определиха събитията в Кайро като гражданска война, предаде Ей Би Си. „Ал Джазира“ съобщава, че поне 5 танка са разположени около президентския дворец. „Ал Арабия“ допълва, че нейни кореспонденти са забелязали и тежка бронирана техника на вътрешното министерство.

Египет се плъзна по спиралата на насилието след като президентът Мохамед Морси предложи противоречив вариант за конституция, базиран на засилване на ролята на шериата и укрепване на личната му власт.

Просветските кръгове в обществото бяха възмутени от арогантността на управляващите Мюсюлмански братя и тяхното желание да проведат в кратки срокове референдум за новия основен закон. Според опозицията с бързането си Морси се опитва по примера на сваления си предшественик Хосни Мубарак да налага изгодни нему закони. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенин

    0 0 Отговор
    Отново на бунт, а ние сме все така мълчаливи и доволни...
  • 2 египет

    0 0 Отговор
    Тия ще излязат най разумните араби, щом се бонтуват и не искат шериата и некви болни мозъци да ги оправляват, смятам, че света трябва да ги подкрепи
  • 3 Росомаха

    0 0 Отговор
    Какви болни мозъци бе, болен мозък такъв. Мурси е избран с избори, а бне е сложен като предишните на него ционистки марионетки. Защото виж какво става сега в Египет. Една шепа малоумници, 300/400 на брой искат да казват на останалите седемдесет милиона египтянина кой да им е президента. Защо не искат да изялзат на Референдум. Нали именно Мурси иска Референдум за новата конституция на Египет. Въпросниоте ционистки продажници, разни болни леви и християнски мозъци не искат да отидат на Референдум, знаейки много добре че ще загубят. И какво се оказва сега? Значи когато на такива като теб болни мозъци, но само че в Египет, продали се за една купа леща на цион, им изнася Демокрацията, а пробутват да се гласува за Референдуми, за избори, но когато не им изнася, искат да си налагат под диктата на анархията и размириците претенциите си. Мухаммед Мурси е избран от мнозинството граждани на Египет, и само това мнозинство ще му покаже пътя. Така че някакво продало се на чужди израелски интереси малцинство в Египет, да си наляга парцалите, че при една гражданска война, със сигурност противниците на Мурси много кютек ще ядат. Защото тези марионетки на ционизма тръгват буквално срещу волята на народа на Египет. Армията на Египет и е от интерес да вземе страната на Мурси, а за мнението на света, никой не им го иска, защото това са си вътрешни проблеми, проблеми създадени точно ционистки Израел, защото точно Мурси унищи ционистите в Ивицата Газа, и сега така по този начин му отмъщават, като му раздухват грабдански размирици в държавата на човека, държава пак го казвам, избрала чрез народен вот, а не чрез преврати или спускания с парашутни десанти.
  • 4 georgi

    0 0 Отговор
    Цигания....