7 Декември, 2012 23:30 1 149 0

Хиляди демонстранти атакуваха президентския дворец в Кайро

  • египет-
  • кайро-
  • президент-
  • опозиция
Хиляди демонстранти атакуваха президентския дворец в Кайро - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотиците протестиращи в египетската столица Кайро разкъсаха кордона от гвардейци и огражденията, които ги отделяха от президентския дворец, и се доближиха плътно до стените на сградата, където се намира държавният глама Мохамед Морси, предаде „Ройтерс“.

Неколцина демонстранти дори опитали да се изкатерят по вратата на резиденцията. Други атакували танковете и бронетранспортьорите на правителствените сили, снимали се с военната техника и скандирали „Народът иска да свали режима!“. Мнозина се прегръщали и побратимявали с гвардейците на президента.
В протестните акции участват около 10 000 души.

В същото време стотици ислямисти, поддържащи президента Морси, се опитаха да завземат студията на няколко частни тв канали в Кайро и полицията трябваше да използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Според ислямистите тези медии симпатизирали на опозицията и представяли невярна информация. Някои от тях бяха съобщили, че новият проект за конституция, основна роля в чието създаване има движението „Мюсюлмански братя“, е насочен към подтискане свободата на словото.

Президентът Морси е готов да отложи референдума за конституцията, насрочен за 15 декември, но при редица условия и гаранции от страна на опозицията, заяви днес вицепрезидентът Махмуд Меки.

Вълненията в Египет продължават от няколко дни. Те избухнаха, след като президентът ислямист си даде неограничени пълномощия чрез поправки в конституцията и либералните реформатори го оприличиха на абсолютен монарх и го нарекоха „новия фараон“. Вече седем души загинаха в конфликта.

Египетската опозиция настоява в страната да се създаде демократично общество от западен тип, докато „Мюсюлманските братя“ и съюзниците им – радикалните салафити, искат да наложат проект за конституция, ограничаваща гражданските права и свободи в името на „религиозните и моралните норми“. Те искат отмяна на референдума или поне отлагането му, за да има време за всенародно обсъждане на проекта.

Лидерите на либералната опозиция, обединена във Фронта за национално спасение, отклони предложението на президента Морси в събота да започнат преговори за преодоляване на политическата криза.

Те поставиха на държавния глава да се откаже от диктаторските пълномощия, които сам си е предоставил, да отмени референдума и да назначи независимо разследване за насилието над демонстранти. В реч днес Морси отказа да изпълни условията, но заяви, че е готов за мирен диалог с опозицията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА