Отидете към основна версия

32 898 254

Навални отвръща на удара: Путин живее в дворец за €1 милиард на брега на Черно море

  • алексей навални-
  • навални-
  • русия-
  • дворец-
  • черно море-
  • владимир путин-
  • путин

Изграждането на комплекса е финансирано от доверени хора на президента

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският опозиционер Алексей Навални публикува днес, два дни след задържането си, разследване, което според него доказва, че президентът на федерацията Владимир Путин и част от обкръжението му са корумпирани, а руският президент се е сдобил със същински "дворец", предаде AFP.

"Това е отделна държава в Русия. И в тази държава има един и незаменим цар-Путин", казва Навални. Руският опозиционер твърди, че имотът, разположен по южното черноморско крайбрежие на Русия, е 39 пъти по-голям от Монако и разполага с казино. Разследването твърди, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) притежава около 7000 хектара земя около имота и комплексът е финансиран от близките съюзници на президента Путин. В имението (с площ 17 691 квадратни метра) има ледена пързалка и лозя.

Публикацията съдържа и призив към руснаците да излязат в събота на демонстрации срещу управляващите. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви за РИА Новости, че тези обвинения не са верни, но отбеляза, че още не се е запознал в подробности с това разследване. Във видео, записано преди връщането на Навални в Русия, главният критик на Кремъл обвинява руския президент, че чрез подставени лица се е сдобил с голям имот и огромен дворец близо до град Геленджик на брега на Черно море. Според Навални изграждането на комплекса е финансирано от доверени хора на президента като шефа на Роснефт Игор Сечин и бизнесменът Генадий Тимченко и е струвало 1,1 милиарда евро.

Мнозинството в Европейския парламент поиска днес ЕС да разшири санкциите срещу Русия заради случая с Алексей Навални. Европейската народна партия (ЕНП) осъди задържането на Навални при връщането му преди дни в Русия и определи действията на Москва като нарушение на международното право и на руската конституция. Кремъл, от своя страна, обяви, че няма да се съобразява с призивите от някои западни страни за налагане на санкции срещу Русия заради задържането на опозиционния политик Алексей Навални, като подчерта, че това е вътрешен въпрос за Русия.

Евродепутатите искат санкциите на ЕС, които понастоящем се прилагат спрямо руски длъжностни лица, отговорни за отравянето на Навални, да бъдат разширени, така че да обхванат лицата, замесени в лишаването му от свобода. За всички тези цели ЕС не трябва да се колебае да използва новия си глобален режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека. Някои евродепутати също заявиха, че трябва да се направи много повече, за да се търси ефективна отговорност от Кремъл за нарушенията на правата на човека и за политизирането на руската съдебна система. Няколко от тях призоваха ЕС, и по-специално някои национални и регионални правителства, да постигнат напредък по отмяната на оставащата работа по газопровода „Северен поток 2“ като средство за налагане на подходящи икономически санкции срещу руското правителство.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 115 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания