Отидете към основна версия

9 596 80

САЩ ги чака разпад по сценария на Британската империя

  • китай-
  • сащ

Китайски политолог прогнозира борба за технологично превъзходство

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ ги чака упадък, който ще протече по сценария на разпадането на Британската империя. Това прогнозира деканът на Института по международни отношения на университета “Цинхуа” в Пекин Ян Сюетун в интервю за сп. “Шпигел”, цитиран от руското издание РБК. Според политолога всички империи в историята са минавали през 3 фази - разцвет, застой и упадък. Така че аналогичен процес в САЩ нямало да е изненадващ.

“Дълго време Великобритания е била водеща държава в света, нейният упадък е протичал много бавно и е продължил десетилетия. СССР се пръсна като стъкло, паднало на земята. Мисля, че падението на САЩ ще бъде подобно по-скоро на Британската империя”, каза китайският специалист. Ян Сюетун е смятан за един от 100-те топполитолози в света. Той е доктор по политически науки от Калифорнийския университет в Бъркли. Според него в бъдеще конфронтацията между Китай и САЩ ще бъде основана на стремежа към технологично превъзходство.

Руският експерт Алексей Давидов обаче е на мнение, че в средносрочна перспектива - 20-30 г., крах или падение на САЩ са малко вероятни. Той смята, че политическата поляризация е типична за страната и системата има достатъчен запас от стабилност във вид на икономическа репутация.

Докато доларът е силна валута, е трудно да се предскаже падение, присъединява се и американистката Александра Филипенко. Тя подчертава, че за разлика от Британската империя САЩ са демокрация и институциите ще се окажат достатъчно здрави.

Идва нова технологична революция, казва тя, която ще е отговор на всички предизвикателства, включително на пандемията. Тя ще е главен двигател на прогреса, но и двигател на противопоставянето САЩ - Китай.

Преди дни новият американски държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че отношенията с Китай са най-важните за САЩ, само че те стават все по-враждебни. Противопоставянето между двете мегадържави се изостри по времето на Тръмп. В хода на търговската война Вашингтон въведе редица нови мита за китайските стоки. Пекин отговаряше огледално.

Също по времето на предишния президент американците започнаха активно да обвиняват Пекин в кражба на технологии. Компанията “Хуавей” бе включена в черния списък като заплаха за националната сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания