Отидете към основна версия

6 948 64

Германия заплаши Русия

  • алексей навални-
  • германия-
  • ес-
  • санкции-
  • русия-
  • щефен зайберт

Нови санкции на Европейския съюз срещу Русия не са изключени

Снимка: Shutterstock

Германия заплаши Русия с налагането на нови санкции – заради ефективната присъда на опозиционера Алексей Навални. Той беше лекуван именно в Германия след отравянето с „Новичок”, но през миналия месец се завърна в родината си, където бе арестуван още на летището.

Нови санкции на Европейския съюз срещу Русия не са изключени след постановяването на ефективна присъда на руския опозиционер Алексей Навални, предупреди германското правителство. След тази присъда ще има обсъждания в кръга на партньорите на ЕС и нови санкции не са изключени, заяви на пресконференция говорителят на правителството в Берлин Щефен Зайберт, предаде „Ройтерс”.

По думите му осъждането на затвор на Навални е „много далеч от конституционните принципи”. Западните страни призоваха Русия веднага да освободи Навални от затвора, докато от Кремъл отговориха, че това е вътрешен проблем на Русия и тя няма да допусне натиск отвън. През октомври ЕС обяви списък от шест лица, санкционирани в отговор на отравянето на Навални с нервнопаралитично вещество от семейството на „Новичок”. Тогава Москва реши да предприеме контрасанкции.

Руският президент Владимир Путин отрече властите да са направили опит да убият Навални и каза, че руските агенти биха свършили работата си, ако искаха да умре. През декември той заяви, че съобщенията, че руската държава е отровила Навални, са част от заговор, подкрепен от САЩ, в опит Русия да бъде дискредитирана.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: