Отидете към основна версия

1 771 52

ЕС призова Русия незабавно да освободи Навални

  • алексей навални-
  • навални-
  • русия-
  • ес-
  • арест-
  • жозеп борел

ЕС призовава и за освобождаване на задържаните журналисти

Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз призовава Русия "за незабавно и безусловно освобождаване" на Алексей Навални, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на РИА Новости.

Във вторник Симоновският съд на Москва постанови замяна на условната присъда на Навални по делото "Ив Роше" с ефективна. Малко след това водещи западни държави, включително САЩ, Германия, Франция и Обединеното кралство, призоваха руските власти да освободят Навални. По-рано руското външно министерство посъветва чуждестранните политици, коментиращи ситуацията с Навални, да зачитат международното право и да се справят с проблемите в своите страни, отбелязвайки, че изявленията на западните политици по тази тема са „като от калъп“. Кремъл заяви, че не възнамерява да се вслушва в изявления от чужбина за Навални.

"ЕС призовава за незабавно и безусловно освобождаване на Навални, както и на гражданите и журналистите, които са били задържани за упражняване на правото им на мирни събрания и свобода на словото", заяви Борел в изявление от името на ЕС.

В документа се казва, че "ЕС осъжда решението на руските власти по присъдата на Навални и го счита за неприемливо, тъй като е политически мотивирано и противоречи на международните задължения на Русия за правата на човека". Той също така отбелязва, че Европейският съд по правата на човека „вече постанови през 2017 г., че присъдата на Навални е произволна и необоснована“. Твърденията, че Навални е преследван единствено заради политическата му дейност, бяха опровергани от Европейския съд по правата на човека: Страсбург не призна политическите мотиви по делото „Ив Роше“ (жалбата беше по него), въпреки че присъди обезщетение за домашния арест, които са платени изцяло от руските власти, коментира РИА Новости.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания