Отидете към основна версия

1 891 22

Американски сенатор призова за санкции срещу „Северен поток 2”

  • германия-
  • русия-
  • сащ-
  • северен поток 2-
  • сенатор-
  • бил хагърти

Към момента няма индикации, че Берлин ще се откаже от проекта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сенаторът от Републиканската партия Бил Хагърти призова за налагане на санкции по проекта „Северен поток 2” заради ефективната присъда на опозиционера Алексей Навални.

Вчера руски съд осъди критика на Кремъл Алексей Навални на три и половина години затвор, след като постанови, че той е нарушил изискванията на условната си присъда. Съдът обаче добави, че от срока на присъдата ще бъде приспаднато времето, прекарано от него преди това под домашен арест.

САЩ, Германия и Франция веднага след това заклеймиха присъдата срещу Навални и призоваха за незабавното му освобождаване. Европейският съюз също поиска освобождаване на критика на Владимир Путин. „Президентът на САЩ Джо Байдън трябва да покаже, че действията на руския президент Путин ще имат последици”, посочи сенаторът Бил Хагърти.

Към момента обаче няма индикации от Берлин, че Германия ще се откаже от проекта „Северен поток 2”. Нови санкции на ЕС срещу Русия не са изключени след постановяването на ефективна присъда на руския опозиционер Алексей Навални, заяви говорителят на правителството в Берлин Щефен Зайберт. Говорителят обаче уточни, че спорното изграждане на газопровода „Северен поток 2", който свързва Русия с Германия, ще продължи, въпреки настояванията, най-вече френски, за изоставяне на проекта.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.

Свързани новини