Отидете към основна версия

2 251 22

Байдън замразява изтеглянето на 12 500 военни от Германия

  • джо байдън-
  • сащ-
  • русия-
  • нато

Демократът ще прекрати военната помощ за Саудитска Арабия в конфликта в Йемен, досега тя се изразяваше в логистична подкрепа и продажба на оръжия и боеприпаси

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще замрази изпълнението на обявеното от предшественика му Доналд Тръмп изтегляне на 12 500 американски войници от Германия, предаде Франс прес, като цитира съветника по националната сигурност Джейк Съливан.

Той не уточни дали ще продължи планираното от Тръмп укрепване на американското военно присъствие в Полша, свързано с изтеглянето на войските от Германия.

Президентът Байдън се очаква тази вечер да обяви публично от Държавния департамент начало на процес на преразглеждане на американското военно присъствие по света. Според предваротилно разпространени от Белия дом части от речта му, той ще обяви намерение за промяна в навиците при сътрудничеството с американските съюзници, включително в НАТО.

Джейк Съливан разкри по-рано тази вечер също, че Байдън ще прекрати военната помощ за Саудитска Арабия в конфликта в Йемен. Досега тя се изразяваше в логистична подкрепа и продажба на оръжия и боеприпаси.

Междувременно Държавният департамент съобщи за телефонен разговор днес между държавния секретар Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров. Съобщението от Вашингтон гласи, че Блинкен е настоял Русия да освоблоди арестувани там американци. Повдигнал е и въпросите за контрола над въоръжаването, за Китай и за отравянето и затварянето на опозиционера Алексей Навални.

От Москва за телефонния разговор се съобщава, че Лавров е изразил готовността на Русия за нормализация на отношенията със Съединените щати. Освен това Лавров е заявил, че по отношение на Навални трябва да се уважават руските закони и правосъдната ѝ система.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини