Отидете към основна версия

26 165 116

Знай си мястото, Америка!

  • турция-
  • сащ-
  • реджеп ердоган-
  • джо байдън

Първа стъпка на Байдън срещу Турция в Източното Средиземноморие

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Равновесието в Източното Средиземноморие доста се промени", пише днес турският в. "Милли газете" по повод заявеното желание на САЩ да се присъединят към Източносредиземноморския газов форум. Вестникът посочва, че не е минал и месец, преди новата администрация на Джо Байдън да предприеме първата си стъпка срещу Турция в Източното Средиземноморие.

"Турция вън, САЩ вътре", гласи заглавието на публикацията. "Милли газете" отбелязва, че "САЩ, които са срещу Турция и СКТР /признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, бел.ред./ в битката за разпределението на енергоизточниците и суверенните зони, са се кандидатирали за членство в Източносредиземноморския форум". САЩ са получили покана за статут на "постоянен наблюдател" от членовете на форума, който изключва Турция от уравнението в Източно Средиземно море, пише още изданието.

Източносредиземноморският газов форум беше основан през 2019 г. в Кайро с цел да осигури координиране между членовете за оптимално оползотворяване на енергоизточниците и резервите на природен газ в Източно Средиземно море и да бъде създаден регионален газов пазар, който да обслужва целите на страните членки, напомня турското издание. Освен Турция извън форума са също Сирия и Ливан.

"Знай си мястото, Америка", пише в заглавие днес "Дирилиш постасъ", като цитира реакции от Анкара след изразената от САЩ тревога във връзка с намесата на полицията на студентските протести в Истанбул. Министерството на външните работи заяви, че никой няма право да се бърка във вътрешните работи на Турция. Вестникът цитира и позицията на говорителя на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Йомер Челик, който също отхвърли изразените от САЩ безпокойства.

"Това е политическо изявление. Разглеждаме го като намеса във вътрешните ни работи и го отхвърляме", каза той.

"Дирилиш постасъ" отбелязва, че Върховният комисариат за правата на човека на ООН е побързал да призове студентите да бъдат оставени на мира и да заяви открита подкрепа за групите от ЛГБТ-общността, "обидили свещени мюсюлмански ценности".

Според изданието комисариатът прилага двоен аршин, който личи в отношението му към протестите във Франция от една страна и към сегашните в Турция, от друга.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 96 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: