Отидете към основна версия

1 902 18

Китай обучава деца за борба с чужди сили и подривна дейност

  • китай-
  • хонконг-
  • деца-
  • ученици-
  • подривна дейност

Учениците ще научат за четирите основни престъпления, които могат да носят присъди до доживотен затвор

Снимка: БГНЕС/ EPA

Хонконг разкри противоречиви насоки за училищата в управлявания от Китай град, които включват обучение на ученици над 6-годишна възраст за борба с чуждестранни сили и подривна дейност като част от новата учебна програма за национална сигурност, съобщава "Ройтерс", пише News.bg.

Пекин наложи закона за сигурността на Хонконг през юни 2020 г. в отговор на месеци на често насилствени антиправителствени и антикитайски протести през 2019 г., които поставят глобалния финансов център към авторитарно управление. Насоки на Бюрото за образование, публикувани късно в четвъртък, показват, че плановете на Пекин за полуавтономен Хонконг надхвърлят отмяната на несъгласието и се стремят към основен ремонт на обществото, за да приведат най-размирния си град към континента, управляван от комунистическата партия.

"Националната сигурност е от голямо значение. Учителите не трябва да се отнасят към него така, сякаш това е спорен въпрос за обсъждане, както обикновено", се казва в насоките. Учителите трябва "ясно да посочат, че защитата на националната сигурност е отговорност на всички граждани и че що се отнася до националната сигурност, няма място за дебати или компромиси". След протестите през 2019 г., в които много от демонстрантите бяха тийнейджъри, китайските лидери се насочиха към превъзпитание в опит да укротят младежите в града и да ги направят лоялни към Китай.

Децата в началните училища ще се научат как да пеят и да уважават националния химн, ще научат за полицията и Народната освободителна армия като защитници на Хонконг, както и за четирите основни нарушения в закона за сигурността, включително тероризма и сецесионизма. В средните училища учениците ще научат какво представляват четирите основни престъпления, които могат да носят присъди до доживотен затвор. Някои специалисти по право обясняват, че езикът на закона е широк и неясен и че наборът от дейности, които властите могат да видят като потенциални заплахи за националната сигурност, са неясни и нестабилни.

Публикувано от правителството образователно анимационно видео показва бухал с очила и дипломна шапка, обясняваща институционалната архитектура на Хонконг, задълженията му към централното правителство в Пекин и закона за националната сигурност. В един момент видеото казва, че "въпросите на националната сигурност са от първостепенно значение за цялата страна", докато се показват усмихнати лица на студент, готвач и инженер. Училищата се насърчават да "организират различни игрови дейности, като куклен театър, настолни игри, създаване на книги с картинки ... за създаване на добра атмосфера и подобряване на разбирането на учениците за националната сигурност", се казва в насоките.

Бюрото заяви, че приема, че международните и частните училища имат различни учебни програми, но заяви, че имат "отговорността да помогнат на своите ученици (независимо от техния етнос и националност) да придобият правилно и обективно разбиране на концепцията за национална сигурност". Училищата също трябва да възпрепятстват учениците и учителите да участват в дейности, считани за политически, като пеене на определени песни или извикване на лозунги. Учителите и директорите са длъжни да инспектират таблата за обяви и да премахват книги, които застрашават националната сигурност от библиотеките. Бюрото заяви, че образованието по национална сигурност ще стане част от редица предмети, включително география и биология, за да подобри чувството на учениците за национална идентичност.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Единни срещу китайската агресия

    Австралия и Нова Зеландия се обявиха срещу нарушенията на човешките права в Китай. На първата среща очи в очи между лидерите на двете страни от 15 мес ...
    31.05.2021
    2 173
    21
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания